Close button

Антирекорд виробництва борошна: коли в Україні подорожчає хліб

Антирекорд виробництва борошна: коли в Україні подорожчає хліб

У січні 2021 року українські мірошники справили 84,9 тис. тонн борошна, що стало абсолютним місячним мінімумом з 1999 року (більш ранніх даних просто не існує), повідомляє The Page.

Україна стрімко втрачає виробництво і експорт, розповіли експерти. Більш того, ми почали імпортувати борошно з сусідньої Білорусі - там дешевше.

Основною причиною різкого падіння виробництва борошна стало зростання ціни на пшеницю з жовтня 2020 року, пояснив директор асоціації «Борошномели України» Родіон Рибчинський. Тому зарубіжні клієнти почали відмовлятися від контрактів, що привело до падіння експорту в кілька разів.

Зростання цін і падіння доходів українців також зіграли свою роль: населення стало менше купувати хлібобулочних виробів, а виробники, відповідно, менше купувати сировини.

На додачу стрімке зростання вартості пшениці призвело до дефіциту і необхідності імпорту борошна з Білорусі - вона виявилася дешевшою, ніж українська. Втім, поки частка білоруського борошна в загальному обсязі внутрішнього споживання досить мала - близько 5%.

Але не все так погано. Згідно з прогнозом виконавчого директора «Економічного дискусійного клубу» Олега Пендзина, в 2021 році ціна на хліб виросте всього на 8 - 10% (трохи вище прогнозної інфляції). А ось вартість преміальних сортів хліба і кондитерських виробів може вирости на 20 - 25%. В цілому підвищення вартості хліба - це тривала тенденція, адже на вартість хліба впливає не тільки ціна борошна (яка становить 30% вартості), але і ціна електроенергії, цукру, дріжджів і т. п.

У той же час через 1,5 місяці варто очікувати сплеску на ринку борошна, оскільки підприємства почнуть готуватися до Великодня, заспокоює Рибчинський.

Контекст. За підсумками 2020/2021 маркетингового року мірошники очікують падіння експорту борошна в 2,5 рази, а загальне виробництво впаде до 1,96 млн тонн, що на 9,7% менше показника минулого року.

Згідно з прогнозами уряду, виробництво пшениці в 2021 році складе 25 - 26 млн тонн. Очікується, що експорт складе 16,5 - 17 млн тонн, з яких 12,3 млн тонн вже експортовано. У 2020 році експорт пшениці склав 16,06 млн т. При найкращому прогнозі в 2021 році Україна експортує майже на 6% більше пшениці, ніж у 2020 році.

Юлія Устимович

Новини

Популярні теми форуму

analytics