Close button

Який урожай і ціни на продукти очікуються в 2021

Який урожай і ціни на продукти очікуються в 2021

З приходом весни аграрії південних регіонів України починають посівну кампанію, скоро за ними піде і вся країна. Чи буде погода прихильна до проведення польових робіт, як експерти оцінюють перспективи врожаю 2021 року і які ціни на продукти очікувати в цьому році, повідомляє УНИАН.

Весняне потепління повільно і не дуже впевнено приходить в Україну. Аграрії південних регіонів починають посівну кампанію, скоро до них приєднуватися колеги з центральних і північних областей.

Селяни, чиновники і експерти починають оцінювати перспективи майбутнього врожаю. А від нього залежить дуже багато чого в нашій країні, де сільське господарство займає одне з ключових місць і формує значну частину валютної виручки.

Хороша новина: озимі зернові перенесли холодну пору року з мінімальними втратами. За цю зиму в багатьох регіонах випало достатньо снігу, який прикривав посіви від незвично суворих для останніх років морозів, а з початком танення наситить землю великою кількістю вологи.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства прогнозує, що урожай 2021 року буде набагато вдаліше торішнього, який був найнижчим за останні три роки - 65,4 мільйонів тонн.

"Беручи до уваги нинішній стан озимих культур, кількість опадів, що випали за зиму, і наявність вологи, сьогодні ми можемо зробити наступний прогноз виробництва основних сільськогосподарських культур. За попередніми підрахунками, очікується, що врожай зернових досягне рекордного показника 2019 року - 75 мільйонів тонн", - написав у Facebook заступник міністра Тарас Висоцький.

Мінекономіки очікує хороший урожай кукурудзи - понад 33 мільйонів тонн і пшениці - 29,5 мільйонів тонн, що більше торішніх показників. За прогнозами міністерства, виробництво соняшнику в 2021 році теж виросте.

Крім того, експерти прогнозують збільшення посівних площ під гречкою і цукровим буряком, незважаючи на те, що в останні роки вирощування цих культур було збитковим. Через посуху в 2020 році їх урожай був низьким, що призвело до дефіциту і подорожчання продуктів для кінцевого споживача. В цьому ж році виробники постараються збільшити пропозицію цукру і гречки і стабілізувати ціни.

Залишилося тільки виконати плани на посівну і сподіватися, що погода в нинішньому році буде більш прихильною до українських фермерів, а посуха обійде нас стороною.

Ідеальних умови не буде

Україна знаходиться на старті масової посівної кампанії. Місцями, особливо в північних областях країни, на полях досі лежить сніг, а грунт залишається холодною.

Як сказала начальник відділу агрометеорології «Укргідрометцентру» Тетяна Адаменко, оптимальні умови для розгортання посівної кампанії на всій території України прогнозуються в період з 18 по 25 березня.

"У цьому році ідеальних умов не буде, але вони будуть близькі до середніх багаторічних значень. В середині березня очікуються дощі по всій території України. Циклон з помірними дощами прийде і в південні області: в березні посухи на півдні точно не буде. Після опадів очікується потепління до 7-9 градусів залежно від області. Тому хороші умови для посіву прогнозують на кінець березня", - розповіла експерт.

1615556389-8785.jpg?0.9057006908161784 Україна знаходиться на старті масової посівної кампанії, однак в деяких областях на полях досі лежить сніг, а грунт залишається холодним

На думку Адаменко, говорити про рекордний урожай в 2021 році поки рано, хоча передумови для нього є.

"Зараз ми можемо говорити тільки про вже посіянi, озимi зерновi. А вони добре перезимували в більшості областей з мінімальними втратами", - підкреслила вона.

У минулому році світові ціни на кукурудзу злетіли в два рази і продовжують триматися на досить високому рівні. Цьому сприяло декілька факторів, включаючи посуху, коронакризу і розрив в логістичних ланцюжках.

Очевидно, що вітчизняні аграрії не упустять таку можливість і збільшать площі під цією культурою в нинішнiй посівнiй кампанії, вважає співробітник фермерського господарства на Полтавщині Станіслав.

"Багато аграріїв в цьому році посіє більше кукурудзи, оскільки в минулому році її рентабельність була дуже високою", - розповів співрозмовник.

У той же час, сільськогосподарські виробники бачать ризик недофінансування нинішньої посівної. Це в першу чергу пов'язано з тим, що в минулому році через зростання цін на кукурудзу деякі аграрії зривали форвардні угоди, укладені раніше за нижчими цінами, бажаючи продати зібраний урожай дорожче.

«Усі міжнародні покупці зерна зменшують обсяги форвардних угод, оскільки довіра до цього інструменту співпраці між покупцем і агровиробником значно похитнулося. В 2021 році фінансування може бути значно менше, відповідно, буде нестача коштів для проведення посівної аграріями, що призведе до падіння виробництва зерна в Україні", - зазначив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов.

Втім, навіть якщо це станеться, аграрії зможуть скористатися державними програмами підтримки. Наприклад, можна взяти в банку кредит для проведення посівної, а відсотки по цьому кредиту компенсує Мінекономрозвитку.

Підвищений попит на продовольство зберігається

До кінця поточного маркетингового сезону (липень 2020 - червень 2021) Україна відправить на експорт понад 45 мільйонів тонн зерна, що на 20 відсотків менше, ніж у попередньому сезоні.

Вітчизняних експортерів підвів поганий урожай, особливо кукурудзи: щоб не допустити її дефіциту на внутрішньому ринку, Мінекономіки навіть ввело обмеження на відвантаження цієї зернової за кордон - не більше 24 мільйонів тонн. Експорт пшениці скоротиться до 17,5 мільйона тонн

У свою чергу, експерти Міжнародної ради по зерну підвищили прогноз світової торгівлі зерном в поточному сезоні до рекордних 412 мільйонів тонн.

На це вплинули поганий урожай у всьому світі, пандемія коронавiрусу, побоювання з приводу нових локдаунiв і закриття портів, в зв'язку з чим багато країн намагаються створити у себе запаси продовольства.

1597327622-2542.jpg?0.5416021628241103 До кінця поточного маркетингового сезону Україна відправить на експорт понад 45 млн тонн зерна, що на 20% менше, ніж в попередньому сезоні

Очікувано, що і в новому сезоні, який почнеться в липні, цей тренд збережеться.

"У світі збережеться підвищений попит на товари, в тому числі зернової галузі, і досить високі ціни на зернові та олійні. Подальше зростання чисельності населення буде сприяти збереженню цього тренда, зокрема в Південно-Східній Азії", - прогнозує президент УЗА Микола Горбачов.

Якщо Україна збере великий врожай в 2021 році, то є всі шанси повторити рекорд з експорту зерна, який ми побили в сезоні 2019-2020 років, відправивши на зовнішні ринки 57,2 мільйона тонн кукурудзи, пшениці та інших основних культур.

Більш точний прогноз Мінекономіки разом з учасниками зернового ринку зможуть дати в червні, коли на полях дозріє урожай. Тоді ж стане зрозуміло, чи будуть вводитися будь-які обмеження з експорту.

Стабілізація цін на продукти

Поки що Україна для внутрішнього споживання використовує запаси врожаю 2020 року. За даними Держстату, на 1 січня поточного року запаси пшениці становили 1,5 мільйона тонн, що на 6 відсотків менше у порівнянні аналогічною датою 2020 року, а кукурудзи - 4,9 мільйона тонн, що менше майже на 15 відсотків.

Тому і ціни на хліб зараз відповідні, майже "європейські" - від 15 і навіть до 30 гривень на буханку, в залежності від виробника і магазину.

Директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Роман Сластьон не виключає подальшого подорожчання цього продукту.

"До нового врожаю зернових хліб може подорожчати ще на 5-10 вiдсоткiв", - розповів він.

За його словами, зростання цін на деякі продукти харчування, такі як цукор і гречка, викликаний неврожаєм і скороченням посівних площ під цими культурами в 2020 році. Експерт вважає, що з новим урожаєм ціни на ключові продукти харчування стабілізуються.

1584445894-1597.jpg?0.6101069472340712 На думку експертів, з новим урожаєм ціни на ключові продукти харчування стабілізуються

"По гречці можна очікувати зниження ціни в серпні-вересні, коли ми отримаємо новий урожай. Культура приваблива, ціни на неї високі, і цієї весни аграрії збільшать площі посіву, що дасть можливість забезпечити повну потребу в цій крупі. По цукровому буряку також очікується збільшення площ, і це вирівняє баланс цін в осінні місяці", - говорить Сластьон.

На українських ринках ходили чутки про те, що яблука до кінця весни можуть подорожчати до 75 гривень за кілограм. Ці "страшилки" з'явилися на тлі інформації про те, що морози взимку пошкодили частину плодових бруньок дерев в українських садах. В результаті літо і осінь принесуть зовсім поганий урожай фруктів.

"Малоймовірно, що така ситуація можлива, оскільки критичних морозів не було, а плодові дерева постраждали зовсім небагато, без глобальних втрат. До того ж, до літа вже з'являться інші ранні фрукти та ягоди, на які не буде великого зростання цін", - додав експерт.

Українські експерти поки не бачать передумов для дефіциту будь-яких сільськогосподарських культур у 2021 році.

Цей аграрний рік обіцяє бути набагато кращим, ніж посушливий минулий, який український аграрний сектор пройшов зі складнощами, але гідно. Є надія, що ближче до літа ринки і супермаркети порадують українців достатком вітчизняних продуктів за адекватними цінами.

Анна Нагiрна

Новини

Популярні теми форуму

analytics