Close button

До Землі наблизиться 600-метровий астероїд

До Землі наблизиться 600-метровий астероїд

За прогнозами, астероїд матиме діаметр близько 914 метрів, а завширшки - від 440 до 680 метрів. Його назва - 2001 FO32 - данина поваги дослідницькій програмі Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) під час якої астрономи і відкрили астероїд, повідомляє Naked Science.

Небесне тіло буде проходити повз Землю 21 березня. Його швидкість складе майже 124 тис. кілометрів на годину. Це вище, ніж швидкість, з якою пролітає більшість астероїдів. Причина такого швидкого зближення - незвичайна орбіта цього астрономічного об'єкта. Вона нахилена на 39 градусів до площини орбіти Землі.

2001 FO32 наблизиться до планети на відстань близько двох мільйонів кілометрів. Це в п'ять разів більше, ніж відстань до Місяця. В астрономічних масштабах це небагато, тому 2001 FO32 класифікували як «потенційно небезпечний астероїд». Однак загрози його зіткнення із Землею немає.

«Ми виявили астероїд 20 років тому і добре вивчили траєкторію його орбіти навколо Сонця», - додав Пол Чодас, директор Центру вивчення навколоземного об'єкта.

Діаграма показує 2001 FO32, по якій він рухається навколо Сонця (білий еліпс) / © NASA / JPL-Caltech

Діаграма показує 2001 FO32, по якій він рухається навколо Сонця (білий еліпс) / © NASA / JPL-Caltech

«Зустріч» 21 березня надасть астрономам можливість отримати більш точне уявлення про розміри астероїда і його альбедо. А також дізнатися його приблизний склад. Зокрема, вивчаючи спектр світла, відбитого від поверхні астероїда, астрономи збираються виміряти «відбиток» хімії мінералів.

Дослідження мають намір проводити за допомогою 3,2-метрового інфрачервоного телескопа, розташованого на вершині гавайського острова Мана-Кеа і інфрачервоного спектрографа SpeX.

«Зараз про об'єкт відомо небагато, а завдяки його наближенню ми можемо дізнатися дещо нове», - зазначив Ленс Беннер, вчений з Лабораторії реактивного руху NASA.

Новини

Популярні теми форуму

analytics