Close button

Міфи про ожиріння: спростовуємо найнебезпечніші

Міфи про ожиріння: спростовуємо найнебезпечніші

В Україні, як і в усьому світі, діагноз "ожиріння" набуває масштабів епідемії - тільки в нашій країні від цього захворювання страждає близько 25% людей (згідно з даними ВООЗ STEPS), повідомляє Oбозреватель.

Незважаючи на поширеність хвороби, навколо неї продовжує витати безліч міфів, які вводять пацієнтів в оману, стають перешкодою на шляху до одужання і провокують дискримінацію по відношенню до людей з ожирінням.

Давайте розберемося з найбільш популярними і "шкідливими" міфами.

Міф 1: Ожиріння розвивається тільки якщо людина занадто багато їсть

У народі популярна думка, що ожиріння загрожує тільки тим, хто постійно їсть. Однак медики стверджують: основною причиною розвитку ожиріння є енергетичний дисбаланс в організмі, коли калорійність споживаних за добу їжі і напоїв перевищує енергетичні потреби людини. Найчастіше це відбувається при збільшенні споживання продуктів з високою калорійністю і вмістом жиру на тлі зниження фізичної активності (наприклад, при сидячій роботі, зміну способу пересування, хвороби і так далі).

Крім того, існують і інші чинники, які можуть дати поштовх до збільшення індексу маси тіла:

  • Ендокринні порушення: цукровий діабет, порушення в роботі щитовидної залози, гіпофіза, статевих залоз та інші;
  • Стреси, хронічна втома і інші психологічні проблеми. Навіть незначне коливання психологічного стану здатне спровокувати розвиток різних захворювань, в тому числі і ожиріння, оскільки може призвести до розладів харчової поведінки (наприклад, заїдання, компульсивному переїданню), збоїв на гормональному рівні, зниження рівня енергії і погіршення фізичного стану і т.д., що в сукупності призводить до істотного збільшення ваги;
  • Шкідливі звички: вживання алкоголю і куріння (згідно з дослідженням, куріння матері під час вагітності збільшує шанси розвитку ожиріння у дитини);
  • Прийом медикаментів: деякі препарати здатні порушувати мікрофлору кишечника, провокувати гормональний дисбаланс, і т.д .;
  • Регулярний недолік сну (менше 6-8 годин на добу), на тлі якого часто трапляються гормональні збої і розвиваються нервові розлади.

Міф 2: Ожиріння ніяк не впливає на здоров'я

Насправді, ожиріння - це захворювання, яке потрібно лікувати комплексно під контролем досвідчених фахівців. В іншому випадку його "супутниками" стають ендокринні порушення, збої в роботі серцево-судинної і сечостатевої систем, опорно-рухового апарату, онкологічні захворювання тощо.

Міф 3: Щоб впоратися з ожирінням, потрібно сісти на дієту

Ожиріння потрібно лікувати комплексно: коригування способу життя і харчування, лікування супутніх захворювань і т.д. А ось суворі дієти при ожирінні в більшості випадків протипоказані, оскільки вони можуть нашкодити і здоров'ю, при цьому ефект від них короткочасний.

Міф 4: Потрібно полюбити себе, а не боротися із зайвою вагою

Популярний рух - бодіпозитив - вчить ставитися до свого тіла толерантно, але багатьма трактується неправильно: мовляв, я такий, який я є, і мінятися не збираюся. Його прихильники ж нагадують, що такий підхід в першу чергу повинен бути здоровим: любити себе - значить ще й дбати про своє здоров'я, і при необхідності вчасно вдаватися до медичної допомоги. Необхідно пам'ятати, що ожиріння - це хвороба, і підходити до нього треба так само відповідально, як і до будь-якого іншого порушення в організмі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics