Close button

Новий штам ковіда в Україні: поради лікарів як лікувати

Новий штам ковіда в Україні: поради лікарів як лікувати

В Україні вирує коронавірус. Після невеликого затишшя в вихідні, коли МОЗ рапортував про 6-7 тисяч хворих в день, знову захворюваність поповзла вгору. За станом на 16 березня підтвердилося близько 9,7 тисячі нових випадків зараження, повідомляє Вести.

Днями головний санітарний лікар Віктор Ляшко підтвердив, що в Україні орудує "британський" штам коронавируса. Для нього характерне більш агресивна поведінка: заражає більшу кількість людей, викликає більш серйозне перебіг захворювання. Тому зараз у багатьох ковідних стаціонарах люди лежать навіть у коридорах - в палатах не вистачає місць. Раз нас атакує новий штам коронавируса, значить потрібно по-новому з ним боротися. Як? Про це "Вести" поговорили з експертами.

Відповідний контрудар

"Коронавірус став більш заразним. Якщо раніше, побувавши на дні народження, з 10 чоловік їм могли заразитися один або два, то зараз - шість-сім. Крім того, симптоми проявляються набагато швидше. Відповіді п'ятий-шостий день після контакту, а вже на другий-третій ", - розповідає головний лікар Львівського медичного центру Тарас Жиравецький.

Так як коронавірус став агресивнішим, необхідно більш агресивне лікування, упевнений експерт. У чому це повинно проявлятися?

Зараз у сімейних лікарів, за словами Тараса Жиравецький, існує три підходи в лікуванні коронавируса. Перший - це багато пити, вітаміни плюс прийом жарознижуючих препаратів при необхідності. Другий - терпіти температуру до 38,5 градуса, сподіваючись, що вона переможе інфекцію. Третій - призначати на четвертий-п'ятий день захворювання "важку артилерію": антибіотики, гормони, антикоагулянти.

Збивати температуру?

У ситуації, що склалася, на думку Тараса Жиравецький, терпіти температуру не варто. І ось чому.

"Не треба плутати коронавірус з грипом та іншими ГРЗ. Це дуже небезпечна інфекція, яка просто вимотує організм, - пояснює експерт. - Якщо у вас буде чотири-п'ять днів поспіль температура 38 градусів, це прямий шлях до стаціонару, навіть для молодих людей. тому що, коли людина виснажений лихоманкою, високий ризик приєднання бактеріального ускладнення, виникнення цитокинового шторму (коли імунна система б'є по чужим і своїм. - Ред.) ".

Прихильники того, щоб терпіти температуру до останнього, пояснюють це тим, що інтерферон - захисний білок - виробляється тільки з позначки 38,5 градуса. Насправді це не так.

"По-перше, коли в організмі починає вироблятися велика кількість інтерферону, піднімається температура (і необов'язково до 38,5 градуса), а не навпаки. По-друге, інтерферон не вбиває віруси. Він" працює "як сигнал попередження про небезпеку вірусного інфікування для інших клітин. Вони перестають реагувати на вірус, так як в них сповільнюються обмінні процеси після взаємодії з інтерфероном ", - пояснює вірусолог, старший науковий співробітник Інституту мікробіології, вірусології ім. Д. Заболотного НАН України Надія Жолобак.

Набагато важливіше в боротьбі з вірусом антитіла, запевняє Тарас Жиравецький. "Нам фактично потрібно їх дочекатися. І потрібно допомогти організму в цьому, не виснажуючи себе високою температурою. Антитіла починають вироблятися на сьомий-восьмий день захворювання. І вони до семи наступних днів знищать вірус", - коментує експерт.

При цьому лікар підтверджує, що, дійсно, коронавірус переноситься легше, коли у людини в перший день піднялася температура, скажімо, до 38 градусів, потім сама знизилася або він її збив.

"Але на третій-четвертий день її вже не повинно бути. Якщо температура тримається п'ять-шість днів, відповідно, шансів на більш важкий перебіг коронавируса значно більше", - вважає експерт.

"Важка артилерія" препаратів

Відомий інфекціоніст Ольга Голубовська на своїй сторінці в соцмережі написала, що через новий штам коронавируса виникла "резистентність до старих методів лікування". Простими словами - вони не діють.

Тарас Жіровецкій, який займається лікуванням коронавірусних хворих, зазначає, виходячи зі своєї практики, на них перестали діяти багато популярних антибіотики.

"Тому доводиться використовувати найсерйозніші препарати - антибіотики резерву, і вони дають миттєвий позитивний результат", - говорить експерт.

Як приклад він наводить такий випадок. "У моєї пацієнтки була поразка легких 30%. Її поклали в стаціонар. Три дня давали популярний антибіотик. Не допомагає, людина горить. Втрачаємо час. Переходимо на антибіотик резерву, і буквально протягом доби ситуація стабілізується, - розповідає експерт. - Потім, коли ця пацієнтка прийшла на контрольний огляд до свого сімейного лікаря, той запитав у неї: "Чим же ми тепер вас після антибіотика резерву будемо лікувати?" на що вона відповіла: "Без нього вам би не довелося мене лікувати: я б померла".

Також, на думку експерта, якщо людина температурить більше чотирьох днів, йому потрібно крім антибіотиків давати антикоагулянти і гормональні препарати.

Звертаємо увагу, ні в якому разі не можна займатися самолікуванням і самостійно приймати ці ліки. Тому що у них багато побічних ефектів.

"Наприклад, антикоагулянти можуть викликати кровотечі. Кров може піти не тільки з носа, але з стравоходу, гемороїдальних вузлів. І це дуже небезпечно, - попереджає сімейний лікар медичної мережі" Добробут "Анна Сєрова. - А прийом гормонів у людей, хворих на цукровий діабет , може привести до катастрофи. Вони можуть спровокувати тромбоз. з огляду на те, що багато хто не знає, що у них діабет, з призначенням цих препаратів потрібно бути дуже обережним ".
"Всю цю інформацію про новий підхід до лікування коронавируса я даю насамперед для сімейних лікарів. Ніяк не для самолікування. Сподіваюся також, що незабаром в Україні з'явиться оновлений протокол лікування коронавируса", - коментує Тарас Жиравецький.

Новий симптом

Ми вже писали про те, що коронавірус - поліорганне захворювання, яке б'є відразу за багатьма мішенях. Не тільки по дихальної, а й, наприклад, по нервової і серцево-судинної систем. Зараз його жертвою, за словами Тараса Жиравецький, все частіше стає сечовидільна система.

"У пацієнтів відзначається часте сечовипускання, наприклад, як при циститі. При цьому аналіз сечі - в нормі", - розповідає експерт. За його словами, впоратися з цим симптомом можуть протигрибкові препарати.
Олена Токарчук

Новини

Популярні теми форуму

analytics