Close button

Ціни на паливо знову пішли вгору: прогноз зростання

Ціни на паливо знову пішли вгору: прогноз зростання

Для українських водіїв є дві новини: хороша і погана. Хороша - дефіциту нафтопродуктів не буде. Погана - ціни на паливо знову почали зростати, реалізуючи накопичився потенціал подорожчання, повідомляє Сегодня.

Що станеться далі з цінами в березні, розповіли експерти: директор "Консалтингової групи" А-95 "Сергій Куюн, заступник директора Науково-технічного центру" Психея "Геннадій Рябцев і аналітик ринку скрапленого газу Артем Куюн.

Що змінилося за тиждень

Ситуація на ринку різко змінилася. Якщо два тижні тому середня вартість бензину, дизпалива і автогазу була практично стабільною, то на минулому тижні ми побачили значне зростання цін. Винятком стала Луганська область, де нафтопродукти і так найдорожчі - тут цінники майже не змінилися (+3 коп. / л на бензини). А дизель навіть подешевшав - на 7 коп. / л.

Максимальні ціни на бензин і ДТ зберігаються в Луганській області: 29,50 грн за літр А-92, 30,33 грн за літр А-95, 29,50 грн за літр ДТ.

Найдешевше заправитися бензином можна в Сумській області, тут його вартість така: 27,02 грн / л - А-92 і 28,02 грн / л - А-95. А ось дизель тепер найдешевший на Харківщині - 28,17 грн / л, в Сумській області він уже стоїть 27,53 грн / л (+75 коп. / л).

В середньому за тиждень бензини подорожчали на 62 коп. / л, ДТ - на 47 коп. / Л. Найбільше подорожчання відбулося в регіонах, де ціни були найнижчі. Це Чернігівська (+82 коп. / л) і Сумська (+75 коп. / л) області. У більшості регіонів ціни зросли на 35-50 коп. / л.

Ціни на газ також зросли - в середньому на 40 коп / л. Найбільше подорожчання - на 51 коп. / л - в Житомирській і Черкаській областях, саме незначне - на 28 коп. / л - в Києві. У більшості регіонів зростання на 30-40 коп. / л.

Найдорожчий газ в Луганській області - 16,12 грн / л, найдешевший - в Чернігівській - 15,51 грн / л.

Розкид цін значно зменшився за всіма видами палива, крім автогазу. На А-92 розкид становить 9,2% (2,48 грн / л) - було 12,4%; на А-95 - 8,2% (2,31 грн / л), було 11,3%; на дизель - 8,6% (2,33 грн / л) - було 10,8%; на автогаз - 4,1% (0,61 грн / л).

Які ціни у всіх регіонах і наскільки вони змінилися за тиждень - дивимося інфографіку.

Ціни на А-92

Середня ціна по Україні - 27,97 грн / л.

Ціни на А-95

Середня ціна по Україні - 28,98 грн / л.

Ціни на ДТ

Середня ціна по Україні - 28,24 грн / л.

Ціни на LPG

Середня ціна по Україні - 15,79 грн / л.

Аналіз ситуації на ринку

Експерти кажуть, що головною новиною минулого тижня стала поява на українському ринку нового великого трейдера, який з 1 квітня буде поставляти в країну дизпаливо і газ з РФ замість колишнього. Це, нагадаємо, близько 25% ринку за кожним видом нафтопродуктів. Так що дефіциту цих видів палива, як побоювалися аналітики, не буде.

"Така швидка заміна доводить: український ринок є досить конкурентним і привабливим", - зазначив Геннадій Рябцев.

За слова Сергія Куюна, ціни в дрібному опті взяли курс на зниження, яке тривало весь тиждень. Серед видимих причин, за його словами, можна виділити тільки різке охолодження світового нафтового ринку - з 69 до 63 дол. / Бар. За підсумками тижня ціни на дрібнооптові партії дизельного палива в середньому знизилися на 27 коп. / л. (-1,19%), бензини - на 11-24 коп. / л (-0,68%).

Не виключено, що зниження цін на автомобільні партії палива (від бензовоза) було б більш значним, якби не новина про припинення поставок ДТ і скрапленого газу швейцарським трейдером, який п'ять років ексклюзивно поставляв в Україну ресурси "Роснефти", впевнений експерт. Знак питання над поставками з 1 квітня змусив ринок нервувати. Але вчора ситуація прояснилася: поставки палива не припиняться.

Проте ціни пішли в ріст. Геннадій Рябцев пояснює подорожчання тим, що трейдери припинили дотримуватися джентльменські домовленості з урядом: "низькі ціни в обмін на закриття нелегальних АЗС".

"Тотальної активізації в боротьбі з нелегалами не відбулося, були окремі показові закриття" бродячий "заправок, який не міняє загальної картини. Схоже, легальні трейдери дали зрозуміти: ціни будуть поступово приведені до економічно обґрунтованих, це зростання приблизно на 1 грн / л", - пояснив Геннадій Рябцев.

Сергій Куюн зазначив, що великі мережі АЗС за вихідні з 19 по 22 березня підняли ціни на бензини і дизельне паливо в межах 0,1-1 грн / л. Зокрема, бензини в мережах ОККО і WOG подорожчали на 50 коп. / л: А-92 - до 30,49 грн / л, А-95 - до 31,49 грн / л. На SOCAR бензини додали 50 коп. / Л, ДТ - 1 грн / л. На заправках AMIC, "БРСМ-Нафта", BVS, "Укр-Петроль", "Овіс", Motto, Mango та ін. Ціни на паливо зросли на 10-50 коп. / л. Але головне - найбільша українська мережа групи "Приват" підвищила вартість всіх видів палива на 1 грн / л.

Артем Куюн повідомив: на ринку скрапленого газу на минулому тижні також спостерігалося зростання цін.

"У роздрібній мережі" Привату "в середньому ціни підвищилися на 17 коп. / л, до 15,15-15,18 грн / л. Але в ряді областей, наприклад у Волинській та Харківській, газ подорожчав на 40-70 коп. / л, в деяких інших регіонах - на 10-35 коп. / л, - уточнив Артем Куюн. - на 10 коп. / л, до 16,49 грн / л, зросла ціна скрапленого газу в мережі ОККО. на АЗС SOCAR ціни на газ підвищилися на 20 коп. / л, до 16,48 грн / л. У мережі KLO ціна ресурсу зросла з 16,17 до 16,37 грн / л (+20 коп. / л). Такі мережі, як "Автотранс" , "Авантаж 7", "БРСМ-Нафта", "Паралель", Marshal, "Укргазвидобування", Motto і Prime, підняли ціни на 10-40 коп. / л ".

Що може змінитися за тиждень

Прогнози експертів щодо бензину і ДТ різняться.

Геннадій Рябцев очікує, що зростання цін на цьому тижні продовжиться, хоча і сповільниться. Подорожчання бензинів буде в межах 20-25 коп. / л, ДТ - 15-20 коп. / л.

Сергій Куюн упевнений: ціни знову стабілізуються.

"На цьому тижні навряд чи варто очікувати істотних змін. Хороші новини дві: зникнення ризику залишитися без російських поставок і розворот ринку нафти в бік зниження. Це дуже хороші новини напередодні піку споживання. Якщо нафта залишиться" внизу ", думаю, зростання цін вже не буде ", - підсумував Сергій Куюн.

Артем Куюн бачить два сценарії.

"До кінця тижня - або" тиша ", або плюс ще 15-20 коп. / л. Але найімовірніше, що середня ціна на автогаз поки не зміниться. Звичайно, не виключена корекція цін в окремих мережах, яка мало вплине на загальну картину на ринку ", - говорить Сергій Куюн.

Новини

Популярні теми форуму

analytics