Close button

Найдавніша дерев'яна статуя виявилася на 7000 років старша за Стоунхендж

Найдавніша дерев'яна статуя виявилася на 7000 років старша за Стоунхендж

Торфовища Уралу можуть стати новою коморою, звідки наука стане черпати відомості про життя наших предків. До такого висновку прийшов німецький археолог Томас Тербергер за підсумками останнього вивчення легендарного Шігірском ідола. Разом з російськими колегами Михайлом Жиліним і Світланою Савченко він встановив справжній вік артефакту, який виявився вдвічі старше усіх європейських пам'яток старовини, пише Олександр Мартиненко, Техкульт.

Секрет дивовижної збереження дерев'яної статуї з достатком рукотворних візерунків полягає в антибактеріальної середовищі торфовища Шігірь - деревина ідола НЕ згнила за тисячоліття, як інші вироби давніх людей. Однак це стало і причиною помилки - при першому визначенні віку зразки взяли з зовнішнього шару, який сильно змінився в ході консервації. Але навіть тоді вчених вразила дата - 9750 років, що вважалося немислимим.

Друге вивчення зразків з глибини деревини збільшило вік ідола до 11 600 років. Потім вчені звернули увагу на саму модрину, з якої виготовлений ідол, і виявилося, що її вік 12 250 років. На деревині нарахували 159 річних кілець, що вказує на час, коли її зрубали і виготовили статую - приблизно 12 100 років тому. Для порівняння, знаменитий Стоунхендж звели всього 5000 років тому.

Томас Тербергер впевнений, що творці Шігірском ідола володіли розвинутим майстерністю обробки і різання по дереву, яке зародилося ще раніше. А тому і аналогічних виробів повинно бути безліч, питання лише в тому, яким з них вдалося зберегтися так довго. Йдеться про самому початку голоцену, коли клімат Євразії стрімко змінювався після відступу льодовиків, а разом з ним еволюціонував і людина. Не виключено, що торфовища Уралу зберігають ще чимало артефактів тієї епохи.

Новини

Популярні теми форуму

analytics