Close button

Німецькі підводні човни використовують російське обладнання - Bild

Німецькі підводні човни використовують російське обладнання - Bild
Фото: Pixabay

Німеччина стурбована тим, що на військових підводних човнах використовується російське обладнання. Про це повідомляє німецька газета Bild, повідомляє Курс Украины.

Спільне дослідження Bild і Sonntag показує, що німецькі підводні човни й катери обладнані навігаційними пристроями російської розробки. Однак шифрування даних в системі безпеки не відповідає військовим стандартам. Морські офіцери висловлюють стурбованість з цього приводу, адже конфіденційні дані зможуть перехопити служби іноземної розвідки.

Через це влітку 2020 року Управління захисту Конституції Німеччини попередило, що морські навігаційні системи можуть відкрити данні "для шпигунства і саботажу з боку іноземних держав". У разі кібератаки навігаційні дані можуть бути перехоплені й змінені, "в гіршому випадку аж до повної втрати функціональності" корабля.

Стурбований наявністю російського обладнання і Тобіас Лінднер (представник оборонної політики парламентської групи зелених - ред.). Він вимагає пояснень від Міністерства оборони, чому не використовується програмне забезпечення від виробників з країн НАТО.

Як російське обладнання потрапило на німецьку військову техніку

У 2005 році при федеральному канцлерові Герхарді Шредері близько ста кораблів ВМФ Німеччини були оснащені новими навігаційними системами російської компанії Transas. Трохи пізніше уряд прийняв рішення на користь компанії Transas і встановив навігаційні прилади "Navi Sailor 4100".

Відзначимо, компанія Transas заснована в Санкт-Петербурзі в 1990 році й працює як в цивільному, так і у військовому секторах. З 2018 року підприємство належить фінської компанії Wartsila, однак підрозділ озброєнь продовжує перебувати в руках РФ.

Новини

Популярні теми форуму

analytics