Close button

Вчені знайшли спосіб відновити випали зуби

Вчені знайшли спосіб відновити випали зуби

Японські вчені провели дослідження і встановили, як можна відновити випали зуби. Для цього вони вивчили генетичні основи формування зубів на ранній стадії їх розвитку, йдеться в статті, опублікованій в виданні Science Advances, повідомляє Мир24.

Як зазначається, відкриття зробили співробітники Університетів Фукуї і Кіото. Воно пов'язане з новим розумінням того, яким чином конкретний ген регулює поведінку молекул, що грають провідну роль в розвитку зубів. Йдеться про кістковому морфогенетичного білку (BMP) і Wnt.

Дані молекули регулюють ріст різних органів і тканин на самих ранніх стадіях розвитку людини. Однак фахівці поставили собі за мету з'ясувати, як саме вони впливають на розвиток зубів і як дані процеси можуть бути використані для регенеративного лікування. Був проведений експеримент на мишах, який показав, що у гризунів ріст зубів стимулює ген USAG-1.

Даний ген взаємодіє як з BMP, так і з Wnt. Вплив різних антитіл на USAG-1 призвело до низьких показників народжуваності і виживання мишей. Проте одне з антитіл порушило взаємодія гена тільки з BMP, це дозволило без шкоди виростити повноцінний зуб.

Вчені вважають, що їх робота забезпечує терапевтичну основу для проблеми втрати зубів. На даний момент вона може бути вирішена тільки за допомогою імплантатів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics