Close button

Колективний імунітет проти COVID-19 взяли під сумнів

Колективний імунітет проти COVID-19 взяли під сумнів

У міру зростання показників вакцинації від COVID-19 в усьому світі люди почали задавати резонне питання: скільки ще триватиме ця пандемія? Що ж, точної відповіді не може дати ніхто. Але ще зовсім недавно популярна ідея про те, що достатня кількість людей в кінцевому підсумку придбає імунітет до SARS-CoV-2 і тим самим майже повністю заблокує поширення вірусу - подолавши т.зв. "поріг колективного імунітету", - починає виглядати малоймовірною, повідомляє Популярна механика.

Раніше теорія про те, що достатній рівень вакцинації сформує у людства колективний імунітет, була надзвичайно популярною - але тепер від неї починають відмовлятися на користь більш реалістичних сценаріїв

Згаданий поріг колективного імунітету зазвичай можна досягти тільки при високому рівні вакцинації, і багато вчених думали, що, як тільки люди почнуть масову імунізацію, колективний імунітет дозволить суспільству повернутися до нормального життя. За більшістю оцінок поріг становить 60-70% населення, котре купує імунітет або в результаті вакцинації, або в результаті дії вірусу під час хвороби.

Але в міру того, як пандемія триває вже другий рік, погляд вчених на це питання почало змінюватися. У лютому незалежний аналітик даних Юян Гу заявив, що досягнення порогу колективного імунітету малоймовірно через таких факторів, як нерішучість щодо вакцинації, поява нових варіантів вірусу і затримка вакцинації дітей.

Гу - фахівець по роботі з даними, але його позиція збігається з думкою багатьох епідеміологів.

«Ми відходимо від ідеї про те, що при досягненні порогу колективного імунітету пандемія зникне назавжди», - зізналася епідеміолог Лорен Ансель Мейерс, виконавчий директор Техаського університету в Консорціумі моделювання COVID-19. Вакцинація буде означати, що вірус почне поширюватися сам по собі, але в міру появи нових варіантів і потенційного ослаблення імунітету від інфекцій «через кілька місяців або рік ми все ще будемо боротися з загрозою і, можливо, матимемо справу з новими сплесками».

У довгостроковій перспективі пандемія, ймовірно, стане ендемічним захворюванням, багато в чому схожим на грип. Але в найближчій перспективі вчені розглядають нову норму, яка вже не включає в себе колективний імунітет.

Новини

Популярні теми форуму

analytics