Close button

Одесити масово відмовляються платити за тепло і готуються до судів

Одесити масово відмовляються платити за тепло і готуються до судів

В результаті правової колізії об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і житлові кооперативи Одеси, які отримують послугу теплопостачання за колективними договорами, переплачують за неї майже 600 грн/Гкал у порівнянні зі споживачами на індивідуальних договорах, повідомляє UBR.

Якщо перші оплачують місцевому комунальному підприємству "Теплопостачання міста Одеси" (ВМО) тепло за тарифом 1 813,944 / Гкал з ПДВ, то другі - 1229,20 / Гкал.

Група з понад 50 будинків, що зіштовхнулася з цією ситуацією, прийняла спільне рішення не платити за тепло до зрівнювання тарифів для різних категорій споживачів. Про це розповів директор і засновник компанії "Комфорт сервіс" Сергій Філіппов, один з ініціаторів рішення і автор петиції до міської влади, де викладається суть колізії.

Філіппов пояснює, що тарифна різниця обумовлена, з одного боку, тим, що споживачі на колективні договори отримують послугу під назвою "постачання теплової енергії", в той час як споживачі, що знаходяться на прямих розрахунках з ТГО, оплачують "централізоване опалення".

З іншого боку, хоча суть послуг не відрізняється, тарифи на них регулюються різними постановами Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики та ЖКГ (НКРЕКП) - до ОСББ і кооперативів на колективні договори застосовуються постанови комісії від 31 листопада 2020 року, а для будинків на індивідуальних договорах - від 31 березня 2015 року.

Справа в тому, що, як пояснюється в петиції, відповідно до перехідних положень закону України "Про житлово-комунальні послуги", до тих споживачів, які уклали договори про надання комунальних послуг до 1 травня 2019 року, не можна застосовувати тарифи, прийняті місцевими адміністраціями і НКРЕКП після цієї дати. Виняток становлять лише ті споживачі, які підписали договори про надання комунальних послуг за правилами нового закону після 1 травня.

Однак, відповідно до роз'яснень ТГО, споживачі в ОСББ і житлових кооперативах оплачувати не комунальну послугу, а мають "звичайний договір з постачання (теплової) продукції". На цій підставі одеське комунальне підприємство застосовує до споживачів нові тарифи.

У петиції звернули увагу на ряд нестикувань зазначеного рішення до законодавства - зокрема, споживачі в будинках з колективними договорами також отримують державні субсидії і пільги, які можуть надаватися тільки одержувачам комунальних послуг. Крім того, ОСББ та кооператіва отримують тепло не з комерційною метою, що передбачається договором "на постачання теплової продукції", а працюють як неприбуткові організації.

Щоб звернути увагу на проблему, підписанти звернення повідомили, що не платитимуть за теплопостачання за вказаним тарифом. При цьому рішення проблеми залежить не від місцевої, а від центральної влади. Як пояснюється, постанова НКРЕКП №91 від 24 січня минулого року визначила нечинними тарифи за послугою "постачання теплової енергії", введені до цієї дати. Через це ТГО не може застосовувати до одержувачів цієї послуги старі тарифи.

Сергій Філіппов очікує від місцевої влади, щоб "вони натиснули на Київ", і змусили центральну владу виправити пробіл. За його словами, зі схожою ситуацією стикаються споживачі не тільки в Одесі, а й ще в 18 містах.

"Ми не будемо платити, отримаємо, припустимо, суди, але зможемо їх виграти. Ми ж не проти високих тарифів. Ми проти того, що в одному будинку люди платять за тепло 20 грн / 1 кв м, а в іншому - 35 грн / кв м", - пояснив Філіппов.

Новини

Популярні теми форуму

analytics