Close button

В Україні почали видавати "права" нового зразка

В Україні почали видавати "права" нового зразка

Перше водійське посвідчення на оновленому пластиковому бланку видали по процедурі обміну в Київській області. Про це повідомив Головний сервісний центр МВС в Facebook.

Нові бланки «прав» і «техпаспортів» були затверджені у вересні 2020 року. Вони тримовні (українська, англійська, частково французька), дійсні на всій території Європи у в багатьох країнах світу.

На «правах» крім основної інформації (ПІБ, дата народження, дата видачі, реєстраційний номер сервісного центру, категорія) вказується група крові (резус-фактор) водія. Це дозволяє лікарям оперативно надавати першу медичну допомогу постраждалим при ДТП. Також в документі буде вказуватися інформація про згоду або незгоду на посмертне донорство. Інформація вноситься в водійське посвідчення тільки з письмової згоди власника.

Нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу відповідає міжнародним вимогам. Передбачено додавання позначки про відповідність транспортних засобів екологічним нормам «Євро-2» - «Євро-6» або іншим рівням. Крім того в картці може бути встановлений безконтактний електронний чіп. Передбачається, що в майбутньому співробітники поліції та Держприкордонслужби зможуть швидко зчитувати з його допомогою всю інформацію про ТЗ.

Поява нових зразків «прав» і «техпаспортів» не зобов'язує водіїв обмінювати свої старі документи. Постановою КМУ передбачено, що видані раніше національне і міжнародне посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, тимчасовий реєстраційний талон транспортного засобу, діють протягом строку, на який вони були видані.

Минулого тижня Кабінет міністрів продовжив термін використання «старих» бланків водійських посвідчень і свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів. Рішення було прийнято, щоб сервісні центри могли повністю витратити запаси залишилися заготовок під документи.

Новини

Популярні теми форуму

analytics