Close button

Як електронні лікарняні оптимізують функції ФССУ

Як електронні лікарняні оптимізують функції ФССУ

З 1 серпня в Україні можуть перекроїти порядок надання лікарняних. У Мінсоцполітики вже опублікували відповідний законопроект, який в разі прийняття Радою вступить в силу як раз з початком останнього літнього місяця. Йдеться про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо частини оптимізації функцій Фонду соцстрахування (ФССУ), повідомляє UBR.

Зазначений проект внесе зміни як в порядок оплати частини лікарняного за рахунок ФССУ, так і - в розрахунок обсягу допомоги по тимчасовій непрацездатності. Документ також уточнює терміни для виплат у зв'язку з введенням електронних лікарняних листів.

Що зміниться для працівника

В першу чергу законопроект пропонує зміни в розмірі оплати днів тимчасової непрацездатності та допомоги, що виплачується в залежності від страхового стажу:

  • якщо стаж становить до 5 років, застрахованим особам (працівникам) пропонують виплачувати 50% від середньої зарплати (сьогодні - до 3 років);
  • при стажі від 5 до 10 років - 60% середньої зарплати (зараз - від 3 до 5 років);
  • при стажі від 10 до 15 років - 70% середньої з/п (на даний момент від 5 до 8 років);
  • при стажі від 15 до 20 років - 80% (раніше норма про 80% була відсутня);
  • при стажі понад 20 років - 100% середньої зарплати (зараз - при більш 8 років).

При цьому випадки, коли оплачується 100% середньої зарплати, незалежно від наявності та розміру страхового стажу, міняти в чиновники не планують.

Разом з тим в уряді вирішили переглянути випадки, коли лікарняний не оплачується взагалі. Законопроект пропонує скасувати плату співробітникам за період простою, крім випадків, коли тимчасова непрацездатність настала до простою.

По-друге, документ передбачає скасування виплат, якщо висновки лікарів визнають необґрунтованими. Це повинні будуть помітити експерти ФССУ, про що далі.

Збільшать навантаження на роботодавця

Найголовніша зміна, яку законопроект пропонує щодо роботодавця, так це - збільшення періоду лікарняного, який оплачується за його рахунок, - до 10 днів (сьогодні роботодавці оплачують, крім винятків, посібник до 6 днів, а далі гроші дає ФССУ).

Щоправда, в разі схвалення Радою документа, це норма почне діяти з 1 січня 2022 року. Таким чином, роботодавцям хочуть збільшити навантаження по виплаті допомог співробітникам як у тимчасовому, так і в кількісному сенсі.

Лікарів перевіряти

У разі схвалення законопроекту в Україні будуть функціонувати тільки електронні листи непрацездатності. Паперові лікарняні залишаться в історії. Перевіркою їх справжності (обгрунтованості) будуть займатися експерти-лікарі ФССУ.

Саме останні будуть проводити перевірки в закладах охорони здоров'я та у лікарів, які здійснюють господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи-підприємці. Ці експерти матимуть доступ до всіх необхідних документів.

Якщо ж лікар необгрунтовано видасть людині лікарняний, то сам буде компенсувати суму матеріального забезпечення в установленому Кабміном порядку.

Крім іншого, в уряді вирішили переглянути розмір виплат на поховання - платити будуть два прожиткових мінімуми на дату смерті (сьогодні - трохи більше 4,5 тис. грн). Сьогодні така допомога встановлюється правлінням ФССУ, але не може бути нижчою за прожитковий мінімум.

Змушені будуть вирішувати питання неформально

Як каже експерт в області трудового права, к.ю.н., доцент Світлана Кожушко, в разі схвалення ініціативи по лікарняним, потрібно буде звертати увагу на форму власності підприємства: якщо воно державне, роботодавець буде з 99,9 % ймовірністю дотримуватися всіх правил і норм.

За її словами, на приватних підприємствах практика нерідко розходиться з буквою закону. Тим більше, якщо мова йде про дистанційну роботі.

"Я припускаю, що такі підприємці будуть вирішувати питання по лікарняним неформальним шляхом. Я не думаю, що цей закон матиме позитивні результати: що роботодавці, що співробітники будуть відходити від процедури", - говорить вона.

Медики не раді

Що цікаво, деякі лікарі дивляться на таку ініціативу Кабміну вельми негативно.

"Якщо уряд введе електронний лікарняний, нам, медпрацівникам, нікуди буде подітися. Тим більше, нас це не влаштовує на тлі коронавируса. Ми і так усi дані вбиваємо в комп'ютер. А якщо ще й е-листи доведеться... У нас на прийомі кожен день кошмар", - говорить нам завідувачка однієї з амбулаторій.

При цьому лікар додала, що вона повинна працювати в день три години, але змушена приймати хворих з 8:00 до 20:00. На даний момент у неї на лікарняному листі понад 70 осіб. І вона скаржиться, що у неї просто немає часу їхусiх забивати в електронну базу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics