Close button

Вбивство в Ізмаїлі: влада побоюється погромів проти циган

Вбивство в Ізмаїлі: влада побоюється погромів проти циган

Трагедія, що сталася в Ізмаїлі в суботу ввечері 27 березня, коли двоє підлітків 12 і 13 років по-звірячому розправилися з відомим в місті бездомним Петром Баликою, отримала великий резонанс, повідомляє Думська.

Результатом стали заклики з боку як жителів Ізмаїла, так і іногородніх до погромів сімей ромів: підлітки, підозрювані в скоєнні злочину, є представниками цієї національності. Судячи з постів у соцмережах, замах на життя, здоров'я і власність членів громади заплановано на п'ятницю, 2 квітня.

Щоб уникнути повторення конфлікту, що мав місце в серпні 2016 року в Лощинівці Ізмаїльського району, звідки після вбивства 11-річної дівчинки вигнали всіх ромів, пограбувавши й пошкодивши їх будинку (хоча вина підозрюваного не доведена і є великі сумніви, що злочин вчинив він), міський голова Ізмаїла провів нараду, в якій взяли участь голова райдержадміністрації Родіон Абашев, в. о. начальника районної поліції Олександр Кучугура, а також представники ромської громади.

Свою промову мер почав з того, що в місті є чимало підлітків-ромів, досягненнями яких Ізмаїл пишається. Діти відвідують художню і музичну школи, спортивні секції. За словами Абрамченка, не можна судити про цілий етнос, виходячи лише з негативної поведінки деяких його представників.

Що стосується хлопчиків, підозрюваних в скоєнні особливо тяжкого злочину, то зараз вони знаходяться в столичному спецприймальнику. Оскільки їм ще не виповнилося 14, але вже більше ніж 11, то в разі, якщо в суді буде доведена їх вина, підліткам загрожують примусові заходи виховного впливу, тобто дитяча колонія.

Андрій Абрамченко впевнений, що без допомоги та сприяння самої ромської громади проблему, що створилася в місті, не вирішити. Він розповів, що сім'ї, в яких росли підозрювані, отримували матеріальну допомогу. Так, з 2015 по 2021 рік одній сім'ї було виплачено 522 тис. грн, а інший - 669 тис. грн. Варто зазначити, що до кожного відвідування працівників соцслужби в сім'ях ретельно готувалися, тому в потрібний момент в житлі було чисто та були продукти. За останній рік було здійснено п'ять таких перевірок.

Слово взяли й представники ромів. Василь Колдорар, лідер громади, висловив співчуття рідним загиблого і звернувся до ізмаїльців з проханням зрозуміти просту істину: злочинці є в будь-якому етносі. Він додав, що в сім'ях підозрюваних виховання як таке відсутнє, батьки не кращим чином впливали на дітей. Взагалі, за словами Колдорара, в ромській громаді Ізмаїла чотири проблемні сім'ї. І зараз з ними проводиться робота. Якщо дітей ще раз помітять такими, що ходять по вулицях і жебракують, міська служба у справах дітей прийме рішення про позбавлення батьківських прав та поміщення дітей до інтернату.

Своєю чергою головний поліцейський району Олександр Кучугура обурився тим, що в багатонаціональному місті лунають заклики до погромів. За його словами, це дикість. Правоохоронець заявив, що у ввіреного йому підрозділу Нацполіції досить сил і можливостей для запобігання радикальних дій.

Новини

Популярні теми форуму

analytics