Close button

Чому запахи важливі для мозку людини та життя в цілому

Чому запахи важливі для мозку людини та життя в цілому

Пандемія істотно змінила життя людини, до багатьох функцій організму, які раніше навіть не помічали, тепер належить зовсім інакше - більш трепетно. Це відноситься до нюху, повідомляє Men's Life.

Ніс людини - машина часу?

Виявляється, всі аромати вважаються глибокою частиною пам'яті людей, адже вони тісно взаємопов'язані з різними важливими спогадами, асоціюються з особливими ситуаціями. Наприклад, тютюновий дим може пробудити спогади про дідуся, а аромат рубленого кропу - бабусин смачний суп.

Запахи можуть перенести нас в минуле, немов машина часу, і ми може в якоюсь мірою відчути присутність тих близьких людей, яких вже давно немає. Саме про це розповіли дослідники північно-західного Університету Америки.

Запах має взаємозв'язок з мозком

Фахівці задалися питанням - чому аромати викликають настільки явні яскраві відчуття? Чи є можливість якимось чином вплинути на процес, наприклад, спеціально викликати спогад? Після ряду досліджень з'ясувалося, з пам'яттю тісно пов'язані зовнішні відділи мозку, навіть більше, ніж інші органи чуття.

Вчені пояснили, що в ході еволюційного процесу у людини істотно розширився неокортекс - це основна частина кори головного мозку, яка знаходиться у верхньому шарі півкулі. Дане розширення і трансформувало доступ до пам'яті. Нюх НЕ переорієнтувалося в мозку, як це сталося з дотиком, слухом і зором, і зберегло безпосередній доступ до гіпокампа.

Саме з цієї причини запахи та переносять нас у ті спогади, які пов'язані з асоційованими з ними близькими людьми.

Новини

Популярні теми форуму

analytics