Close button

У Молдові вживають усіх заходів для розшуку причетних до викрадення Чауса

У Молдові вживають усіх заходів для розшуку причетних до викрадення Чауса

Міністр внутрішніх справ Молдови Павло Войко заявив, що поліція вживає всіх заходів для розшуку і затримання причетних до викрадення українського судді Миколи Чауса, повідомляє Интерфакс-Украина.

Про це проінформував в.о. прем'єр-міністра Ауреліу Чокой.

"До розслідування справи про викрадення в суботу в Кишиневі громадянина України Миколи Чауса підключені всі спеціалізовані установи МВС і робляться необхідні заходи для його розшуку і затримання злочинців", - заявив Войко.

За його словами, в результаті проведення спеціальних слідчих заходів правоохоронні органи зібрали докази і докази, виявили три машини, що використовувалися при викраденні, встановили маршрут руху злочинців і встановили коло причетних до цього осіб. Затримано одного підозрюваного.

"Поліція і прокуратура встановили коло осіб з українським громадянством, які в'їхали в Молдову з 23 березня, і ретельно перевіряють інформацію про них. Отримано кілька доказів у справі, в тому числі відеозаписи, документи та відбитки пальців", - повідомив Войко, висловивши надію на співробітництво в цій справі з правоохоронними органами України.

Він повідомив, що відразу після інциденту посилені перевірки на всіх пунктах перетину кордону. Коментуючи інформацію про те, що машина з дипломатичними номерами проїхала "зеленим коридором" без митного контролю, він не виключив цього, оскільки дипломатичний транспорт має особливий статус і не може бути підданний предметним перевіркам.

Як повідомлялося, президент Молдови Майя Санду в понеділок обурилася викраденням в Кишиневі невідомими скандально відомого судді з України Миколи Чауса. Він переховувався в Молдові після того як втік з Батьківщини п'ять років тому і був оголошений міжнародний розшук правоохоронними органами України.

Микола Чаус - колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його спіймали на хабарі в 150 000 доларів. За даними місцевої преси, він обіцяв винести "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Поки отримували дозвіл, суддя втік з країни.

Чаус прилетів до Кишинева на приватному літаку з зазначенням службам аеропорту не додивлятися борт. Він в'їхав в Молдову нелегально, а в кінці 2016 року здався поліції.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд продовжувався більше двох років. В середині березня 2021 року Колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу у політичному притулку в РМ. Рішення є остаточним і оскарженню не підлягає. В Україні йому загрожує позбавлення волі до 12 років.

Новини

Популярні теми форуму

analytics