Close button

Компанію Caterham купили японці, але пообіцяли шанувати британську спадщину марки

Компанію Caterham купили японці, але пообіцяли шанувати британську спадщину марки
Фото: Caterham Cars

Одна з найбільш консервативних автомобільних компаній в світі - британська Caterham Cars - увійшла до складу VT Holdings, великої автодилерською мережі з Японії, яка з 2009 року є офіційним дистриб'ютором спорткарів Caterham в цій країні, повідомляє Колёса.ru.

Компанія Caterham сама виросла з дилера: до 1973 року вона продавала автомобілі Lotus, а потім її засновник Грем Неарн купив у Lotus права на випуск знятої з виробництва моделі Seven і почав продавати її під маркою Caterham. У 2011 році в результаті фінансової кризи Caterham Cars купили малайзійські бізнесмени Тоні Фернандес і Камарудін Меранун.

Криза цей був в значній мірі пов'язаний зі спробою Caterham розробити нову модель, родстер Caterham 21, - проект виявився дорогим довгобудом, сильно підірвала фінансове здоров'я компанії.

Малайзійські власники спробували зробити на базі Caterham команду Формули-1, але та виявилася аутсайдером і не змогла заробити в гонках жодного очка.

Пустушкою виявилася і оголошена в 2012 році колаборація Caterham і французької марки Alpine. Планувалася спільна розробка спорткара нового покоління, але в підсумку світ побачило лише французьке купе Alpine A110, а Caterham залишився без новинки і продовжив «штампувати» допотопний Seven.

1-3.jpg

Після цього керівництво Caterham, здається, змирилося з тим, що нічого крім Seven у компанії не буде і стало перетворювати єдину модель в олдскульний фетиш для петролхедов. У минулому році інженери Caterham дійшли практично до крайності: прикрутили до донорського мотору Ford «голови» карбюраторів Weber, щоб створити характерний ностальгічний звук на впуску. Одержаний ерзац дебютував на моделі Super Seven 1600.

І ось в такому вигляді, тобто практично без всяких перспектив на тлі невблаганного тренда на електрифікацію, компанія продовжує жити. Минулого літа її гендиректор Грем Макдональд розповідав британським ЗМІ, що розробку електромобілів компанія сама не потягне, а покупні «зелені» технології поки занадто дороги, і до того ж дуже важкі для Caterham, адже машини цієї марки повинні бути неодмінно легкими і верткими, як заповідав великий Колін Чепмен, розробник моделі Seven.

1-2.jpg

В кінці березня в ЗМІ просочилися чутки про покупку Caterham Cars своїм японським партнером VT Holdings, а сьогодні про це оголошено офіційно (але без суми угоди), тобто малайзійська глава в історії британської компанії закінчилася, почалася японська. Кадзухо Такахаші, гендиректор VT Holdings, великий фанат британського автопрому, в минулому гонщик, пообіцяв захищати і розвивати модель Seven на шляху до неминучого «озеленення» - як відомо,

Великобританія планує відмовитися від нових машин з ДВС до 2030 року, Японія - до 2035 року. Очевидно, що модель Seven стане електромобілем, але як, коли і в якому вигляді, поки невідомо. Нічого не говорить новий власник і про плани по розширенню модельного ряду або сфер діяльності Caterham - Грем Макдональд, пам'ятається, натякав, що компанія може зайнятися тюнінгом автомобілів інших марок.

1-4.jpg

На наш погляд, найсміливішим і оптимістичним сценарієм розвитку стало б відродження колаборації з Alpine. Французька марка, як відомо, недавно оголосила про перехід на електромобілі і початок співпраці з Lotus. Таким чином через посередництво Alpine могла б вийти своєрідна петля історії, тобто Lotus знову обдарував би Caterham своєю розробкою.

Новини

Популярні теми форуму

analytics