Close button

Екологи виявили в Маріанській западині відходи життєдіяльності людини

Екологи виявили в Маріанській западині відходи життєдіяльності людини

Найглибша порожнину на Землі - Маріанська западина, довгі роки була визнаним лідером серед найчистіших місць на планеті. Проте недавні дослідження вчених показали, що цим переконанням настав кінець, оскільки в придонних шарах одиннадцатикілометрової западини були знайдені відходи життєдіяльності людини, повідомляє Planet today.

Перш за все, екологи виявили сліди антропогенної ртуті. Колись вважалося, що цю небезпечну речовину можна знайти тільки в верхніх шарах всесвітнього океану. Залишки ртуті - один з головних чинників появи токсичних морських риб в раціоні людини. Раніше екологи були впевнені, що на великих глибинах морські мешканці не можуть постраждати від цієї речовини, тепер їх впевненість зникла. Фахівці вважають, що ртуть потрапила на дно Маріанської западини в результаті масового спалювання викопних джерел енергії.

Вистачає і іншого сміття на дні найглибшого місця в океані. У придонних водах екологи виявили пластикові пакети і залишки упаковок, велика кількість яких в океані все частіше стає причиною загибелі тварин і риб.

А при дослідженні організмів глибоководних рачків, біологи виявили велику кількість мікропластика в їхніх тілах. Причому обсяг його настільки високий, що цих морських мешканців можна вважати повністю пластиковими.

Новини

Популярні теми форуму

analytics