Close button

Який бензин заливають на українських АЗС: дослідження

Який бензин заливають на українських АЗС: дослідження

Столичний Інститут споживчих експертиз провів дослідження якості бензину A-92 і прийшли до невтішних висновків, повідомляє Обозреватель.

Останнім часом експерти все частіше говорять про стрімке зростання тіньового ринку палива в країні. Так, наприклад, в 2020-2021 роках збільшилися поставки імпортних безакцизних розчинників, фактично лакофарбових речовин, на місцеві міні-НПЗ і нафтобази. За даними групи "А-95", зараз таких "самоварів" у нас в країні налічується близько 25, а реально може бути більше.

В результаті зростання обсягів кустарного виробництва на ринок потрапляє все більше палива низької якості, від якого страждають автовласники, екологія і пішоходи. Звідси і істотний розкид цін на стелах АЗС - в деяких невеликих мережах і одиночних заправках вартість літра може бути нижче на 3-4 гривень, ніж у великих всеукраїнських операторів.

Експерти Інституту споживчих експертиз піддали дослідженню зразки бензину А-92 євро, який користується популярністю серед автовласників. Проби відбирали в мережах різних категорій - ОККО, WOG, Amic, KLO, Sun Oil, Chipo, Avantage 7, Автотранс, BVS, БРСМ-нафта, Мotto, Фактор і Татнефть. Показники якості деяких мереж виявилися на рівні, але і без явної "бодяги" не обійшлося.

Про октан

Насамперед перевірили показник, який характеризує стійкість палива до детонації. Вона шкідлива для мотора не тільки підвищеною витратою палива і зниженням потужності, але і прискореним зносом двигуна через високі навантажень. Октанове число вимірювали по дослідницькому методу. Згідно з ним, норматив встановлений на рівні не менше 92 одиниць, що аналогічно звичного числа, яке ми бачимо на заправках.

Результати виявилися досить прогнозованими. Порушення було зафіксовано в бензині мережі Татнефть - паливо мало октанове число 89 одиниць! Таких цифр експерти не бачили давно. Зразок палива Sun Oil також виявився нижче нормативу.

У решти учасників паливо було в діапазоні 92-94 одиниць. Є і паливо з "запасом міцності" за октановим числом. Серед них можна відзначити ОККО і WOG, які продають білоруське паливо, а також зразки KLO і Автотранс, які пропонують бензин Shebel 92 вітчизняного Шебелинського НПЗ.

a921.jpg
Результати дослідження проб бензину А-92 на українських АЗС. Джерело: expertise.in.ua

Хімічний склад

Бензолу в паливі повинно бути якомога менше. По-перше, чим більше його в бензині, тим він більш токсична. По-друге, бензол роз'їдає паливну систему і може протягом кількох десятків заправок привести до її відмови. Треба відзначити, що ця речовина практично відсутня в пробах "зелених" АЗК, а також в мережах, які продають Shebel-92.

А ось придбаний бензин в мережах Фактор, Motto і Sun Oil "відзначився". Зміст шкідливої речовини виявилося майже в 2 рази більше, ніж дозволяють граничні нормативи ДСТУ, а саме - 2,8% у Фактора, 2,3% - у Motto, "рекордсменом" став зразок від Sun Oil - більш ніж триразове перевищенням норми! Що стосується об'ємної частини ароматичних вуглеводнів, то тут все вклалися в межі допуску, лише у зразка Татнефть показники виявилися на грані нормативу.

Сірка

Далі перевірили вміст сірки. Якщо її в паливі занадто багато, це призводить до утворення нагару, забрудненню паливних форсунок і "вбиває" каталізатори. До того ж стає "брудніше" вихлоп і в повітря, яким дихають пішоходи, потрапляють дуже небезпечні оксиди. Вони можуть призвести до ураження верхніх дихальних шляхів людини і накопичуватися в організмі. Стандарт Євро-5 передбачає вміст сірки в бензині - не більше 10 мг/кг.

У минулих дослідженнях Інституту практично не було порушень по цьому найважливішому показнику. В цей раз не все гладко. Так, бензин мережі Sun Oil показав перевищення норми майже в 2 рази. За межами показника виявився зразок мережі Motto, серед тих, хто наблизився впритул - заправки Bvs.

engine-check.jpg
Якщо сірки в паливі занадто багато, це призводить до утворення нагару, забрудненню паливних форсунок і "вбиває" каталізатори

А ось серед тих, у кого зафіксовано найменшу кількість сірки (5 мг/кг) в пробі слід зазначити бензин ОККО, а й шебелинський Shebel не відстає - всього 6 мг / кг, що ще раз підтверджує досить високу якість палива українського виробництва.

Кисень з'єднання

Далі в лабораторії були проведені випробування на утримання кисневмісних компонентів, які характеризують наявність спиртових і ефірних добавок. Аналіз показав, що паливо з мережі Фактор складається на 21,4% з ефірів, при нормативі не більше 15%, а також у складі цього зразка було виявлено перевищення по утриманню метанолу, 13,2% при нормі не більше 3%. Серед порушників в частині метанолу виявився і бензин Мотто - 13%.

Додавання такої кількості кисневмісних компонентів призводить до погіршення теплотворної здатності палива, що призведе в кінцевому підсумку до сповільненої динаміці авто і збільшить на 10-20% витрата палива. Практично відсутність даних компонентів зафіксовано в А-92 від WOG.

Зміст амінів

Ароматичні аміни - октанозбільшуючої присадки - заборонені до використання в бензинах, що реалізуються в Україні. Цей компонент не обкладається акцизом, і як правило, завозиться на ринок під виглядом всіляких розчинників, а потім його використовують для підвищення октанового числа в низкооктановом паливі. Крім того, що аміни небезпечні для автомобіля, речовина також згубно впливає і на організм, саме його пов'язують з онкологічними захворюваннями легеневої системи.

Останній раз аміни експерти фіксували в бензині кілька років тому, після чого вони зникли. Зараз ці присадки, на жаль, "знову в грі" - сліди небезпечної речовини були виявлені в пробі БРСМ-нафта, а в А-92 від Sun Oil його виявилося 1,8%.

a922.jpg
Останній раз аміни експерти фіксували в бензині кілька років тому. Джерело: expertise.in.ua

Резюме

Побоювання аналітиків ринку щодо погіршення якості палива, на жаль, виявилися не позбавленими підстав - правда, це стосується тільки так званих дискаунтерів. За словами Юрія чорнобривці, директора Інституту споживчих експертиз, "зараз все більше продавців шукають виходи на виробників так званого" прямогонного", неякісного сумішевого палива, виробленого в кустарних умовах. І таку пропозицію на ринку знаходить свого споживача, оскільки багато автовласників вважають за краще економити. При цьому не рідкісна ситуація, коли водії постійно заправляються на дешевих АЗС з низькою якістю бензину, потім один раз заїжджають на брендові заправки, показники якості яких стабільні і під постійних контролем, і скаржаться на останніх, що після заправки почалися проблеми. Упевнений, що в великих мережах, які багато років на ринку, подібні експерименти неприпустимі, адже репутація коштує дуже дорого ".

Як показало дослідження, "бодяжники" не просто нарощують оберти, а використовують заборонені речовини. І, якщо раніше таке низькопробне паливо продавалося в "бродячий бочках", то зараз, як виявилося, їм можна заправитися і в "відомих" мережах. І це дуже небезпечна тенденція.

За даними групи "А-95", в 2021 році в Україні кількість некондиційного палива буде тільки збільшуватися. Автолюбителям експерти рекомендують бути обережними, і не заправлятися за демпінговими цінами.

Новини

Популярні теми форуму

analytics