Close button

У Сирії обурилися рішенням ОЗХЗ на обмеження хімзброї

У Сирії обурилися рішенням ОЗХЗ на обмеження хімзброї

Сирія найрішучішим чином засуджує резолюцію про обмеження її прав і привілеїв, прийняту 21 квітня в Гаазі Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ). Про це йдеться в заяві МЗС арабської республіки, повідомляє ТАСС.

"США, Великобританія і Франція використовували шантаж, погрози і тиск, щоб домогтися схвалення цього ворожого Дамаску політичного рішення учасниками 25-ї Конференції держав - учасниць ОЗХЗ", - підкреслюється в заяві.

У ньому вказується, що резолюція була схвалена "у порушенні Статуту ОЗХЗ і суперечить консенсусному принципу при прийнятті рішень з моменту її заснування у 1997 році".

"Держави, які підготували та представили проєкт документа, є тими ж сторонами, які підтримували, фінансували та озброювали терористів в Сирії", - зазначає МЗС.

У середу в Гаазі держави - члени ОЗХЗ схвалили резолюцію, що обмежує права і привілеї Сирії. У голосуванні взяли участь 136 держав, з них 87 підтримали резолюцію. Росія і ще 14 країн висловилися проти документа, який позбавляє арабську республіку права брати участь в голосуваннях на Конференції держав - учасниць ОЗХЗ і у Виконавчій раді організації, обиратися до його складу, а також проводити на своїй території будь-які заходи щодо ліній конференції, ради та допоміжних структур.

Проєкт резолюції був винесений на розгляд членів ОЗХЗ з ініціативи Франції після публікації доповіді групи з розслідування та ідентифікації, в якому стверджується, що ВПС Сирії нібито скинули в лютому 2018 року бомбу з хлором на утримуване бойовиками місто Серакіб у провінції Ідліб. За даними доповіді, ніхто не загинув, проте у людей спостерігалися симптоми отруєння хімічною речовиною, такі як нудота, подразнення слизової оболонки очей, ускладненне дихання, кашель і хрип.

Новини

Популярні теми форуму

analytics