Close button

Чи зможуть українці полетіти в Європу

Чи зможуть українці полетіти в Європу

ЄС має намір вже цього літа розкрити свої кордони для туристів. Правда в планах ЄС допускати на свою територію без додаткових карантинних обмежень лише тих туристів, які зробили щеплення від коронавірусу, повідомляє Апостроф.

Рятівний Pfizer

Новина про те, що туристичні поїздки в ЄС стануть можливими вже влітку повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен. Пускати в ЄС будуть, звичайно ж, вакцинованих туристів, але ось нюанс.

"Усі 27 країн-членів беззастережно приймуть всіх, хто щеплений вакцинами, схваленими EMA", - заявила президент Єврокомісії.

Відзначимо, що на даний момент агентство EMA зареєструвало 4 щеплення: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca і Johnson & Johnson. Українці якраз і прищеплюються вакцинами Pfizer і AstraZeneca.

Що стосується вакцини Pfizer то на сьогоднішній день в країні її мізерно мало: в Україні завезли всього 117 тисяч доз за програмою COVAX. Якщо врахувати, що для повноцінної вакцинації людині потрібно ввести дві дози, то до літа, коли відкриються кордони, відправитися в ЄС теоретично зможуть не більше 58 тисяч чоловік.

Цікава ситуація з вакциною англо-шведського виробництва AstraZeneca. В кінці березня AstraZeneca перейменувала свій препарат в Vaxzevria. І саме під цією назвою вакцина зареєстрована EMA. А ось CoviShield, яка виробляється за ліцензією AstraZeneca на потужностях Serum Institute of India, і якою прищепили вже майже півмільйона українців, в EMA не зареєстрована.

Таким чином, тільки українці, щеплені Pfizer, зможуть їздити по Європі без карантинних обмежень. Так, до кінця року, за запевненням МОЗ, в Україну прийде 10 мільйонів доз Pfizer за прямими контрактами з виробником.

Але поки що жоден транш не відбувся, а значить розраховувати на масовий потік туристів з України не доводиться. В кінці березня в ЄС представили так звані сертифікати вакцинації, де буде міститися інформація про те, чи була людина щеплена проти коронавірусу чи ні, і чим вона була щеплена.

Головний санлікар України Віктор Ляшко запевняв, що якщо якась країна потребуватиме для перетину свого кордону свідоцтво про вакцинацію, то для українців не буде проблемою його отримати. Але навіть якщо і так, в тому випадку, коли в довідці українця навпроти графи "вакцина" буде стояти, наприклад, CoviShield, навряд чи це стане аргументом для безперешкодного в'їзду в ЄС.

На початку квітня глава МЗС Дмитро Кулеба відзначав, що наші дипломати роблять все можливе, щоб зробити нові умови для поїздок українців максимально доступними. Але навряд чи Європа піде на те, щоб визнавати вакцинацію препаратами, які не зареєстровані на її території. Тут можливий діалог тільки з конкретними державами, чия економіка побудована на туризмі. Наприклад, з Грецією.

Як відомо, з 14 травня Греція планує відкрити свої кордони навіть для тих туристів, які вакциновані препаратами, що не схваленими EMA. Більш того, за словами міністра туризму Греції Харіса Теохаріса, відвідати країну зможуть навіть люди без щеплень: на підставі негативного ПЛР-тесту.

До речі, суперечки про те, чи визнавати вакцинацію єдиним можливим аргументом для вільного перетину кордону, не вщухають в Європі досі. Адже якщо тільки вакцина буде давати право на подорожі, а рівного доступу до препаратів у всіх бажаючих до сих пір немає, то тут є ознаки дискримінації.

Тому в ЄС і звучать ідеї зрівняти в правах як щеплених, так і тих, хто може надати результати тестів на антиген. Однак за повідомленнями німецьких ЗМІ, канцлер Ангела Меркель проти такого підходу.

Пустять, але не скрізь

Така неузгодженість навіть всередині ЄС, на думку заступника голови Комітету з туризму Торгово-промислової палати України Володимира Царука, говорить про те, що зовсім без подорожей українці не залишаться. Навіть ті, хто не отримає щеплення Pfizer.

"Ми зараз чуємо, що в ЄС говорять багато про паспорти вакцинації і пускатимуть тільки згідно з цими паспортами, але в той же час, наприклад Болгарія, яка член ЄС, з 1 травня відкриває кордони і впускає українців, росіян абсолютно без паспортів, тільки з негативним ПЛР тестом.
Це приклад того, як країна, яка хоче заробляти на туристах, які не дотримується якихось норм і не чекає, поки введуть загальні паспорта для всього Євросоюзу. Приблизно така ж історія з Грецією.
З Греції багато як регулярних, так і чартерних рейсів, які стартують з кінця травня. Тому я думаю, що в цьому році будуть більш лояльні умови, але в кожній конкретній країні умови допуску будуть різними", - заявив Царук.

Проте, навіть лояльні "різні умови" Україні доведеться виконувати. На тлі низьких темпів вакцинації зробити це буде не так просто.

"Європа вже назвала тих громадян, яких збирається до себе пускати. Це громадяни США, Канади, ОАЕ. Україна поки що не називали, але все буде залежати від того, як буде розвиватися пандемія: будемо ми перебувати в червоній зоні чи ні", - додає голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха.
"Тут важливо, як спрацює уряд. Сертифікати вакцинації, які будуть найближчим часом, я сподіваюся, видаватися в Україні - чи будуть вони відповідати європейським зразкам. У Європи є бажання приймати у себе туристів, але, на жаль, ми знаходимося на рівні африканських країн по вакцинації і навіть відстаємо від них. Я думаю, європейці будуть приймати до себе людей з тих країн, де є масова вакцинація", - резюмував Голубаха.

Новини

Популярні теми форуму

analytics