Close button

Погубив одеколон: версія вченого щодо смерті Наполеона

Погубив одеколон: версія вченого щодо смерті Наполеона

Наполеон Бонапарт, двічі імператор Франції та один з найвідоміших полководців у світовій історії, за офіційною версією, помер від раку шлунка. Біомедик Парвез Харіс з Лестерського університету Де Монфора припустив, що згубною для імператора могла стати його любов до парфуму, повідомляє Лента.Ру.

Вчений зазначив, посилаючись на попередні дослідження, що велика кількість ефірних олій руйнує ендокринну систему, що може в результаті призвести до розвитку пухлин. Спеціаліст пов'язав погіршення здоров'я Наполеона з великою кількістю одеколону, який той використовував, передає Daily Mail.

Він також нагадав, що дослідники знайшли у волоссі імператора, зрізаного ще за його життя, високий вміст миш'яку. Однак, за словами професора Харіса, багато людей в той час вживали косметику з миш'яком, однак не всі від неї гинули.

«Чого їм не вистачало, так це величезних обсягів одеколону, яким Наполеон душив своє тіло», - зазначив Біомедик.

Експерт також розповів, що одного разу полководець переплутав парфум з водою і випадково умив їм обличчя та очі. Крім того, імператор вважав одеколон засобом від всіх хвороб і часто приймав ванни з ним і пив його. Навіть в походи він брав по кілька пляшок одеколону.

Зрештою, зазначив Харіс, парфум став для Наполеона двосічним мечем. З одного боку, він врятував його від інфекцій під час закордонних походів. З іншого боку, велика кількість одеколону в поєднанні з миш'яком і поганими умовами на острові Святої Єлени підкосили здоров'я полководця, через що той в результаті помер.

Новини

Популярні теми форуму

analytics