Close button

Користь і шкода шовковиці для здоров'я

Користь і шкода шовковиці для здоров'я

В кінці весни на ринках з'являються довгасті чорні ягоди - тутовник, або шовковиця. Друга назва пов'язане з шовком, тому що саме на листках шовковиці живуть (і харчуються ними) шовковиці шовкопряди, повідомляє АиФ.ru.

Плоди шовковиці мають майже рекордним вмістом калію і будуть особливо потрібні людям, які страждають від нестачі цього елемента. Крім того, ягоди багаті вітамінами Е, А, К, С, а також вітамінами групи В. Серед мікроелементів присутні марганець, селен, мідь, залізо і цинк, а серед макроелементів - магній, кальцій, фосфор і натрій.

Про корисні властивості чорної шовковиці можна судити, виходячи з, що містяться в ній різноманітних поліфенольних сполук:

  • дубильних речовин;
  • органічних кислот, з переважанням лимонної і яблучної;
  • флавоноїдів;
  • кумаринів;
  • пектину;
  • лютеїну;
  • зеаксантина;
  • ресвератрола.

Користь шовковиці

Ягоди шовковиці - один з кращих джерел заліза, тому його обов'язково потрібно включати в літній раціон. Крім того, в шовковиці міститься потужний антиоксидант - ресвератрол. Він сприяє втраті зайвої ваги, скорочує відкладення глюкози в жир. У шовковиці багато вітамінів групи B, фолієвої кислоти, яка підтримує здоров'я судинної системи, каротину, який корисний для зору.

Шовковиця сприяє зниженню холестерину, зміцнює імунітет, сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, покращує обмін речовин. Ягоди шовковиці підвищують гемоглобін, забезпечують організм йодом, сприяють регуляції жирового і вуглеводного обміну.

У народній медицині також знайшли широке застосування гілочки та листя шовковичного дерева. У їх складі, за результатами лабораторних досліджень, було виявлено великий вміст алкалоїдів, здатних впливати на вміст глюкози в клітинах крові, і флавоноїдів, здатних вести боротьбу з бактерією, що викликає золотистий стафілокок, сальмонельоз та дизентерію.

Узвар, приготований з гілочок шовковиці, сприяє зниженню кров'яного тиску і зняття ревматоїдних болів.

Протипоказання.

Не рекомендується вживати неякісні ягоди - це може негативно позначитися на травленні. Крім того, ягоди шовковиці вбирають в себе солі важких металів, тому вживання плодів, що ростуть в несприятливій екологічній обстановці не рекомендується. Не варто також вживати сік з шовковиці або ягоди разом з іншими ягідними соками, так як це може викликати бродіння. Кращим варіантом є їх прийом за тридцять хвилин до їжі, на голодний шлунок. Ягоди шовковиці, в рідкісних випадках, можуть викликати алергію. Плоди шовковиці слід з обережністю приймати гіпертонікам, особливо в жарку погоду, бо їх вживання може привести до підвищення тиску. Завдяки своїй солодощі (близько 20% цукрів), плоди шовковиці не вживають при цукровому діабеті.

Новини

Популярні теми форуму

analytics