Close button

ДБР розкрило нахабну схему "грузинського" імпорту дорогих авто

ДБР розкрило нахабну схему "грузинського" імпорту дорогих авто
Фото: OSX / Wikimedia

ДБР викрило на київській митниці схему псевдоімпорту автомобілів з Грузії, яка вже 1,5-2 роки щомісяця завдавала мільйонні збитки держбюджету. Ціна ж "рішалова" від митних інспекторів становила 100-300 доларів, розповідає журналіст Євген Плінський.

Суть схеми в тому, що автомобілі з Європи поставлялися до Грузії, а звідти - в Україну, але в деклараціях зазначалася занижена вартість. Примітно, що в грузинських митних документах вказувалася оригінальна ціна авто, на яку українські працівники митниці закривали очі.

Так, Land Cruiser 2020 року такою схемою обходився в 19-20 тис. доларів, хоча його оригінальна ціна - щонайменше $35 тис. У результаті скарбниця недоодержувала сотні тисяч гривень податкових відрахувань вже з одного автомобіля, хоча джерело стверджує, що щомісяця таким чином оформляли близько 300 машин.

Посередниками між покупцями авто й митниками зазвичай виступали "незалежні" брокери. Що ще примітно, схема стабільно працювала при всіх керівниках київської митниці - Борисенку, Катамадзе і Романчиковій.

Деталі розслідування ви можете дізнатися з відео.

Новини

Популярні теми форуму

analytics