Close button

Рада закликала США і ЄС ввести санкції проти "Північного потоку-2"

Рада закликала США і ЄС ввести санкції проти "Північного потоку-2"

Верховна Рада закликає конгрес США ввести санкції проти всіх учасників будівництва газопроводу "Північний потік-2". За відповідне звернення до Конгресу США (проєкт постанови №5520) проголосували 292 народних депутати на пленарному засіданні в п'ятницю, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Верховна Рада України закликає Палату представників і Сенат Конгресу Сполучених Штатів Америки 117-го скликання використовувати весь наявний інструментарій, передбачений американським законодавством, для повної й незворотної зупинки будівництва газопроводу в рамках проєкту "Північний потік-2" шляхом застосування блокуючих санкцій проти всіх учасників даного російського геополітичного проєкту, в тому числі "Nord Stream AG", - йдеться в зверненні.

Народні депутати висловили стурбованість, що запропоновані Державним департаментом США в доповіді Конгресу 19 травня додаткові санкції не передбачають заходи проти ключової компанії учасника "Північного потоку 2" - Nord Stream AG.

У зверненні наголошується, що геополітичний проєкт "Північний потік-2" є черговою спробою Російської Федерації використовувати енергетику як інструмент гібридної війни й прямо загрожує енергетичній безпеці як України, так і Європи.

Народні депутати нагадали, що українські та міжнародні суди розглядають кілька справ про причетність посадових осіб Російської Федерації до організації терористичних актів, здійсненні злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України. Зокрема, мова йде про факти незаконного захоплення нафто- і газодобувних підприємств на окупованих Росією територіях України, а про також постачання газу незаконним збройним формуванням і терористичних організацій.

На думку депутатів, концентрація російських трубопроводів в Балтійському морі може дати Росії привід для активного захисту "Північного потоку-2", починаючи з формальних процедур контролю руху суден в Балтійському морі, а потім, як у випадку з Україною, і більш агресивної поведінки - блокування кораблів, вплив на торгівлю в регіоні.

Депутати переконані, що єдиним довгостроковим механізмом забезпечення невикористання Росією "Північного потоку 2" як енергетичної зброї, є повне блокування можливості його завершення і введення в експлуатацію.

"Реалізація "Північного потоку-2" остаточно розв'яже руки РФ і дозволить продовжити російське військове вторгнення в Східну Україну", - підкреслюється в зверненні.

Новини

Популярні теми форуму

analytics