Close button

Ціни на руду на світових ринках впали

Ціни на руду на світових ринках впали

Станом на 15 вересня залізну руду на світових ринках продавали вже за ціною 120 доларів за тонну. Про це свідчать дані біржі S&P Global Platts, повідомляє РБК-Україна.

Таким чином, всього за два дні, з 13 вересня, руда стала дешевша ще на 2 долари. А всього з червня цього року вона втратила рівно половину вартості: тоді її продавали більш ніж по 220 доларів за тонну.

Як пояснюють аналітики, падіння цін на руду спровокував Китай, який до цього став причиною цінової бульбашки, яка виникла на ринку. Так, через зимову Олімпіаду, яка буде проводитися в цій країні, китайська влада зобов'язала промисловість знизити обсяги виробництва, щоб зменшити кількість викидів. Це викликало падіння попиту на руду і метал, а відповідно - різке зниження цін.

В цілому, за даними української митниці, за вісім місяців цього року Україна заробила на експорті чорних металів 8,9 млрд доларів, що на 73,15% більше, ніж роком раніше. Тільки в серпні країна отримала півтора мільярда експортної валютної виручки.

Раніше екс-перший заступник міністра промислової політики України Сергій Грищенко попереджав, що період високих цін на руду і метали закінчується, і скоро вітчизняним підприємствам ГМК доведеться важко конкурувати на світових ринках з основними світовими виробниками руди.

У свою чергу економічний експерт Борис Кушнірук заявив, що в умовах падіння світових цін на метал і руду неприпустимо підвищувати податковий тиск на підприємства ГМК: влада повинна підтримати експортерів і стимулювати зростання внутрішнього попиту на їхню продукцію, а також подбати про те, щоб утримати курс гривні від обвалу.

Автор: Наталія Гурковська

Новини

Популярні теми форуму

analytics