Close button

Скільки грошей потрібно для виїзду за кордон: поради українським біженцям

Скільки грошей потрібно для виїзду за кордон: поради українським біженцям

Розповідаємо, скільки варто мати грошей на перший час за кордоном, та де їх краще зберігати, повідомляє Сьогодні.

З початку повномасштабної війни на території України станом на 15 квітня 2022 року в Польщу виїхало 2,7 млн українців, в Румунію більше понад 732 тис, в Угорщину — більше 454 тис. тощо. Чимало тих, хто ще не виїхав, але збирається це зробити в найближчій перспективі, цікавиться питанням: скільки коштів потрібно для життя на перший час за кордоном.

Сайт розповість вам, яку суму варто брати із собою та де зберігати гроші. Розглянемо це на прикладі Польщі.

Відразу зазначимо, що перевозити валюту надійніше все-таки на банківських картах, оскільки кількість біженців достатньо велика, всім потрібно обміняти національну валюту на валюту тієї країни, до якої приїхали (в нашому випадку Польщі). Відповідно обмінники переповнені гривнею, а реалізувати таку кількість в буквальному сенсі немає куди.

Тож, як радять фінансові експерти та НБУ, гроші варто зберігати на банківській карті або обміняти валюту безпосередньо в банках чи обмінниках на території України (тим паче НБУ дозволив українцям купувати валюту).

Скільки брати із собою грошей?

Раніше ми разом з економістом Олексієм Кущем розповідали, що для комфортного життя в іншій країні на перший час вам потрібно мати щонайменше три середні зарплати (це орієнтовно 45 тис. грн). Однак, не всі мають в запасі таких грошей, особливо під час війни. Та після майже двох місяців війни на території України, європейські країни реалізували програми допомоги українцям.

Тож, якщо запас коштів у вас мінімальний або його просто немає, ви можете скористатся цими пільгами. Якщо говорити в розрізі допомоги від Польщі, то одна з останніх ініціатив стосується фінансування від ООН в розмірі 700 зл (4900 грн). Мати PESEL чи банківський рахунок для цього необовʼязково, отримати гроші можуть всі українці, які приїхали в сусідню державу після 24 лютого.

Також після прибуття в Польщу українці можуть скористатися допомогою, яку пропонує польський уряд (харчування, житло та іншу необхідну інформацію). Варто звернутися в один з цих пунктів за адресами:

  • Pałac Suchodolskich Gminny Ośrodek Kultury i Turystyki, ul. Parkowa 5, 22−175 Dorohusk;
  • Przygraniczne Centrum Kultury i Rekreacji, ul. Spółdzielcza 8, 22 — 540 Dołhobyczów;
  • Zespół Szkół w Horodle, ul. Piłsudskiego 58, 22 — 523 Horodło;
  • Szkoła Podstawowa w Lubyczy Królewskiej (zaplecze hali sportowej), ul. Jana III Sobieskiego 5, 22 — 680 Lubycza Królewska;
  • Świetlica, Korczowa 155 37−552 Korczowa;
  • Hala sportowa — Medyka 285, 37−732 Medyka;
  • Szkoła Podstawowa w m. Krowica Sama 183, 37−625 Krowica Sama;
  • Była Szkoła Podstawowa w Łodynie, Łodyna 41, 38−700 Ustrzyki Dolne.

Польща і загалом її мешканці дійсно підтримують українців, варто лише звернутися по допомогу. Тож, можемо з впевненістю сказати, що навіть з сумою в 0 гривень у Польщі ви не пропадете.

Якщо ж згаданий вище необхідний мінімум ви маєте і не бажаєте скидатися, а пересидіти війну у відносному комфорті для себе та своєї сімʼї, то підрахувати суму, що варто мати при собі, ви може за такими чинниками:

  • оренда готелю чи квартири на місяць на 2-3 осіб — 4-6 тис. злотих в середньому (28-42 тис. грн) за даними Booking;
  • харчування на місяць вам обійдеться не більше 300 зл. (2100 грн);
  • транспорт для українців, які вʼїхали після 24 лютого безкоштовний;
  • стартовий пакет на телефон — 5 зл. (35 грн), його поповнення щомісяця обійдеться трохи більше, ніж 200 грн.

Українським біженцям платять по 500 злотих

Українці, які приїхали до Польщі з 24 лютого, зможуть отримати допомогу "Сім’я 500+", починаючи з 26 березня.

Програма допомоги передбачає державну підтримку сімей з дітьми. Українські родини, які мають неповнолітніх дітей на утриманні, можуть подати заявку на отримання щомісячної допомоги у розмірі 500 злотих на кожну дитину (трохи менше 3,5 тис. грн).

Зазначається, що виплата допомоги не залежить від доходу родини, а подати заявку українською мовою можна на Платформі електронних послуг PUE ZUS.

Для подання заяви необхідно:

  • номер PESEL;
  • банківський рахунок;
  • польський номер телефону.

Новини

Популярні теми форуму

analytics