Close button

Нацбанк вчергове знизив облікову ставку (Оновлено)

Нацбанк вчергове знизив облікову ставку (Оновлено)
Фото: Facebook

Сьогодні, у четвер 14 грудня, відбулося чергове засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики, на якому було ухвалено рішення в чергове знизити облікову ставку НБУ на 1%, з 16 до 15% річних з 15 грудня 2023 року.

Про це на пресконференції керівництва НБУ оголосив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Ставка 16% діяла з 27 жовтня 2023 року.

«Структурний дефіцит валюти залишатиметься надалі з урахуванням наслідків війни. Це вимагатиме від НБУ активної участі на валютному ринку – як для задоволення структурного попиту на валюту, так і для згладжування значних курсових коливань», - зазначив Пишний.

Ставку за депозитними сертифікатами овернайт також знижено до 15%. На 1% знизилися також інші ставки: ставка за тримісячними депозитними сертифікатами НБУ – з 20 до 19%, а ставка за кредитами рефінансування – з 22 до 21% річних. Це означає, що вартість грошей для банків стала нижчою, і їм тепер доведеться дещо скоригувати у бік зниження або свої апетити щодо прибутку, або ставки за депозитами для населення.

Голові НБУ порушили питання щодо можливості емісійного покриття дефіциту бюджету України в ситуації з призупиненням або затримкою фінансової допомоги з-за кордону. Андрій Пишний відповів, що «нині для емісії немає підстав».

Новини

Популярні теми форуму

analytics