Close button

РосЗМІ оприлюднили версію підриву Керченського мосту у жовтні 2022 року

РосЗМІ оприлюднили версію підриву Керченського мосту у жовтні 2022 року
Фото: Alexxx Malev

Для підриву Керченського мосту у жовтні 2022 року використовувався саморобний вибуховий пристрій потужністю, еквівалентною 10 тоннам тротилу. В його основі було тверде ракетне паливо, заховане у бобіни поліетиленової плівки. Про це пише російське видання "Комерсант" з посиланням на матеріали слідства, повідомляє Українська правда.

За даними російського слідства, на початку серпня 2022 року плівка на 22 палетах, що важила 22,7 тонни, була відправлена ​​з Одеси до болгарського міста Русе. Звідти поїхала до грузинського Поті, а потім до Єревану. Поки плівка знаходилася в єреванському терміналі "Трансальян", вантаж розмитнили, замінивши після цього частину супровідних документів.

4 жовтня плівку на автомобілі DAF було перевезено через грузино-російський кордон у пункті пропуску "Верхній Ларс", а за два дні доставлено на оптову базу в Армавірі (Краснодарський край). Там палети завантажили в машину International ProStar із причепом, якою керував громадянин Росії Махір Юсубов (він не знав про плани). Водій мав доставити плівку від ульянівського ТОВ ПЕК-34 на адресу зареєстрованого у Сімферополі ТОВ "Екстра". Такі складні переміщення, йдеться в матеріалах справи, були необхідні для того, щоб послабити до вантажу увагу силовиків.

Російські експерти вважають, що для детонації вибухової суміші використовувалася вибухова речовина іноземного виробництва на основі гексогену.

Своєю чергою, детонатор, також прихований під плівкою, спрацював від сигналу GPS-навігатора "у момент проходження заздалегідь заданої точки маршруту". Це був 156-й кілометр ділянки автомобільної дороги Новоросійськ-Керч.

Внаслідок вибуху стався обвал двох прольотів мосту, що з'єднують 235-у та 236-у опори, а також пошкоджено 17 вагонів-цистерн вантажного поїзда.

Російський Слідчий комітет вважає, що цей вибух організувала Служба безпеки України.

Новини

Популярні теми форуму

analytics