Close button

Майдан в США. Що буде з доларом

Майдан в США. Що буде з доларом

Масові акції протесту, мільйони інфікованих covid 19, обвальное падение ВВП - це та реальність, в які відправив Сполучені Штати коронавірус, повідомляє UBR.

"Трампономіка" після, здавалося б, успішних торгових воєн демонструє важкі кризові явища, на тлі чого в світі розгорнулися дискусії про швидкий крах долара. Коли це може статися і в якій валюті зараз надійніше зберігати накопичення, розберемося разом з аналітиками.

"Соціалістичні" Штати Америки

1 липня поліція Сіетла провела ліквідацію "народної Республіки" CHAZ (Capitol Hill Autonomous Zone), розкинулася на території шести кварталів міста. Сама "Республіка", обгороджена подібно до Євромайдану 2013/2014 барикадами, виникла місяць тому в ході антирасистських протестів, що охопили американські Штати після вбивства поліцейськими в Міннеаполісі чорношкірого американця.

Масові протести і були заворушення охопили всі великі міста країни, включаючи Міннеаполіс, Лос-Анжелес, Детройт, х 'юстон, Нью-Йорк і столицю Вашингтон. Під час однієї з демонстрацій президента навіть переховували в бункері і вперше за 140 років відключали зовнішнє освітлення Білого дому. Рух BLM (Black Lives Matter) сповідує "ліві" соціалістичні ідеї і підтримано і в Америці, і в Європі рухом "антифа".

"Це невдоволення політики використали на свою користь, і в регіонах, де є сильна влада демократів, теж почали сильно політизувати це питання. Це, очевидно, пояснюється тиском перед виборами, іншого пояснення бути не може. Коронавірус підкосив, і демократи, у яких підтримка медіа в Штатах, подають кожен факт негативно ", - прокоментував політолог-міжнародник Антон Кучухідзе.

Трамп із самого початку не визнавав карантин, щоб не допустити стресу для економіки, і, як вважають його критики, став винен в тій катастрофічною порівняно з іншими країнами ситуації з covid 19, яка є зараз у США. Понад 3 млн людей заразилося коронавірусом, з них померло 134 тис. Все це сталося на тлі дебатів про плани адміністрації скоротити витрати на охорону здоров 'я, що і викликало сплеск "соціалістичних" настроїв.

"Політична криза в США - частина глобальної Соціалістичної хвилі, яка прокотилася свого часу і по Європі. Зараз і США намагаються точно так само встановити якесь соціалістичну державу, яке в принципі не підходить США. Фактично це загроза тієї американської демократії, яку ми знаємо ", - вважає керівник відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин.

Koronakrizis

Чотири роки Трамп витратив на досягнення макроекономічних успіхів для своєї країни, боровся з безробіттям, зовнішнім торговим дефіцитом, розв 'язавши торгові війни практично з усім світом, підтримуючи вітчизняного виробника. Але довелося коронавірус цю картину зовнішньополітичних і торгових успіхів змінив в одночасье.

"Трамп створив 7 млн робочих місць, забезпечив економіці стабільне зростання, за 60 років рекордний рівень безробіття. І через koronakrizisa все це в одну мить просто завалилося, станом на квітень офіційно Зареєстровано понад 20 млн нових безробітних. На підтримку економіки виділено 5 трлн доларів ", - каже Кучухідзе.

Різні оцінки вказують на падіння ВВП США у 20-40% у ІІ кварталі у порівнянні з I кварталом. І ця негативна динаміка під тиском коронавірусу може зберегтися і в третьому кварталі. За прогнозом аналітика "центру біржових технологій" Максим oryshchaka, за підсумком року скорочення ВВП складе 6-8%.

"Ринок праці Америки в жахливому стані зі зростанням безробіття до 14,7% і потенціалом зростання показника до 25%. Індекс ділової активності у виробничій сфері (PMI) виріс у травні до 39,8 (з 36,1 в квітні), Однак цей рівень є рекордно низьким і нижче критичної позначки в 50%. Це третій місяць скорочення промвиробництва (-13,7% травень, квітень - 6,3%) і нових замовлень, оскільки підприємства повільно поверталися до роботи ", - вказує oryshchak.

Індекс ділової активності в сфері послуг IHS, підкреслює аналітик, в травні зріс до 36,9 з рекордно низького рівня в 26,7 в квітні. Такі показники зараз по всьому світу, до цього призвела призупинення бізнес-активності через карантин, і США не залишилися осторонь. Політичні ж процеси всередині США: сутички з поліцією та Нацгвардією, погроми і грабежі - все це лише погіршують.

"Звичайно, страхові компанії ще дадуть про себе знати, тому що збитки від заворушень досить великі. На мій погляд, це та хвиля, яка піднімається перед виборами в тому числі пов 'язана і з Трампом. Згадати його жорсткі заяви щодо імміграції та інші, які викликають невдоволення у багатьох виборців у Штатах ", - вважає Шевчишин.

Що буде з доларом

Українці, як і жителі багатьох інших країн світу, не довіряючи своїй валюті, намагаються заощаджувати накопичення у вільно конвертованій - насамперед у доларах США. Насправді політичні та економічні кризи, регулярне "друкування" доларів теж призводить до девальвації американської валюти, але зауважують це тільки біржові аналітики. Але не вдарить чи зараз друкування $5 трлн по долару так, що стане видно всім?

"Поки світ не має альтернативи долару, ми будемо жити у доларовій системі координат. І на горизонті 10-20 років не видно таких альтернатив. Немає та інституції, яка б сформувала глобальне уряд, або глобальний центробанк, який сформував б таке пропозиція валюти або її створив і контролював ", - говорить Шевчишин.

Зараз функцію світової резервної валюти виконує долар, у якому здійснюється 70% міжнародних операцій. Ні євро, ні китайський юань, ні японська єна, ні швейцарський франк, ні британський фунт, ні біткойн не має настільки значного впливу на світову економіку, як долар, і в найближчій перспективі не зможуть зайняти його місце. Змінитися все може тільки в одному випадку.

"Повинні статися катастрофічні зміни в США, які повергнут всю країну в хаос і зроблять долар просто папірцем. Коли США не зможуть підтримувати свою валюту, тоді, звичайно, світ буде шукати заміну у вигляді золота, яке зараз виходить на якісь орбіти ", - вважає Шевчишин.

Політична криза могла б стати таким тригером, але нинішні події в США такими не є, упевнені аналітики. У всякому разі, поки йде про підготовку до виборів, в ході якої демократи і республіканці зараз і обкатують політичні технології. А ось після виборів цієї осені стане ясно, що буде відбуватися з доларом.

"Я поки що не бачу критичних передумов для того, щоб всі концептуально змінювалося. Давайте переживемо вибори у них, якщо вони будуть визнані, то все буде окей. Що стосується економіки Штатів, то швидше за все, до виборів нічого не станеться, і може бути навіть до наступного року. Так як ВООЗ запросила на розробку вакцини $31 млрд, можу припустити, що пандемія у нас тепер буде кожен рік, якщо їм хоч раз грошей дадуть ", - вважає директор Департаменту ринкових досліджень рейтингового агентства IBI-Rating Віктор Шулик.

Максим oryshchak також згоден, що в прогнозуванні долі долара важливий аргумент - результат виборів президента США нинішньої осені. До виборів навряд чи будуть відбуватися якісь кардинальні зміни, так як всі зайняті вирішенням проблем через коронавірус і передвиборною гонкою, вважає аналітик.

Новини

Популярні теми форуму

analytics