Close button

Вибори в Білорусі: у кого більше шансів на перемогу

Вибори в Білорусі: у кого більше шансів на перемогу

У Білорусі стартувала агітаційна кампанія - менш ніж за місяць до президентських виборів. П 'ять кандидатів вступили в боротьбу, але двох головних суперників "батьки" - банкіра Віктора Бабарика і дипломата Валерія Цепкало - так і не зареєстрували. Хто буде змагатися з Олександром Лукашенком і чи є у них шанси на перемогу, повідомляє РИА Новости.

Шестиразовий кандидат

Вибори відбудуться 9 серпня, але остаточний список склали лише в середині липня. П 'ятнадцять ініціативних груп висунули кандидатів, Центрвиборчком схвалив тільки п' ять.

Заявку Лукашенко підтвердили практично відразу. За "батька" підписалися близько двох мільйонів білорусів, хоча за Законом достатньо ста тисяч. Цих людей не збентежило, що на Вищий державний пост він балотується в шостий раз. На їхню думку, лише Лукашенко здатний побудувати соціально орієнтована держава, провести економічні реформи і створити вільне суспільство.

Незважаючи на декларовану багатомільйонну підтримку, передвиборна кампанія змусила владу понервувати. І справа не тільки в численних конкурентах. Підготовка почалася в розпал пандемії коронавірусу, загострила і без того непросте становище. Перед Лукашенком постало питання, що рятувати - здоров 'я людей чи їхні кишені. Економіка переважила.

"Не час ламати"

Президент довго заперечував серйозність загрози covid 19 і не вводив обмеження. При цьому в соцмережах писали про безліч тих, що заразилися.

В розпал кампанії Лукашенко змінив уряд. Постів позбулися міністри, які виступали проти фінансування неефективних підприємств.

"Сьогодні не час ламати. Треба рятувати те, що побудовано ", - пояснив" бацька "раптову відставку Кабінету.

Небезпечний конкурент

Глава белгазпромбанку Віктор Бабарика ніколи не вважався опонентом влади. Навпаки, підтримував освітні та культурні ініціативи Лукашенко. Уряд заохочувала його соціальну діяльність.

Хороші відносини закінчилися в травні: Бабарика звільнився і заявив про намір брати участь у президентських перегонах. Незабаром на його особистому сайті з 'явилася передвиборча програма, де він закликав повернутися до Конституції 1994 року і обмежити терміни президентства до двох. За кілька тижнів близько півмільйона білорусів підтримали висунення Бабарика.

Лукашенко спершу дав добро колишньому банкіру, але незабаром занервував і звинуватив потенційного конкурента в махінаціях. В беєгазпромбанку затіяли перевірки.

"Виявили виведення грошей, закордонні рахунки. Зарубіжна власність на Кіпрі. У Латвії рахунки, Лондоні ", - пояснив Лукашенко.

Вісімнадцятого червня Бабарика і його син Едуард вирушили до Центрвиборчкому з підписами електорату, але їх затримали та доправили в СІЗО. Проти екс-банкіра порушили кримінальну справу про відмивання грошей та ухилянні від податків. В Мінську пройшли вуличні акції, але ЦВК Бабарика так і не зареєстрував.

З помічників в президенти

Кар 'єрний дипломат Валерій Цепкало працював у МЗС Білорусі, а в 1994 році входив до штабу прихильників Лукашенко. Про бажання брати участь у виборах оголосив навесні.

Як і Бабарика, Цепкало виступав за модернізацію країни і відкриття Беларуская економіки. Глава держави, говорив він, повинен займати пост не більше ніж двох термінів і бути "ефективним менеджером".

Політичні амбіції колишнього дипломата здивували Лукашенко. Коментуючи плани Цепкало, президент загострив увагу на причинах його відходу з дипслужби, "запитайте: чому я його звільнив. Нехай чесно розповість. І йому не захочеться йти на вибори ".

Правоохоронні органи почали дослідчу перевірку Цепкало. Підставою послужило звернення до МВС турецького бізнесмена, який працював з політиком. Підприємець звинуватив екс - дипломата в несплаті грошей за будівництво приватного будинку.

Провину Цепкало не довели, але і в кандидати не пустили. ЦВК забракував половину підписів, зібраних на його підтримку.

Після відмови ЦВК зареєструвати Бабарика і Цепкало в Білорусі розпочались акції на підтримку кандидатів. Співробітники міліції затримали кількох учасників демонстрацій за порушення правопорядку.

Інтернет - кандидат

Головна інтрига майбутніх виборів - кандидат Світлана тіхановском. Донедавна вона працювала перекладачем і секретарем. Політикою не цікавилася - на відміну від її чоловіка, популярного блогера Сергія тихановського.

Саме він висловив готовність балотуватися. Їздив по містах і селах, спілкувався з жителями, критикував Лукашенко. Все це транслював в Інтернеті і заробляв політичні очки. На одній із зустрічей трапилася бійка. Тихановського затримали, а після - засудили за участь у несанкціонованому мітингу.

Зараз блогер в СІЗО, Зате у виборах бере участь його дружина Світлана. У травні вона зареєструвала ініціативну групу і за пару тижнів зібрала підписи.

Мирний реформатор

Конкуренцію "батькові" складе та юрист Ганна Канопацкая. Вона представляла в Білоруському парламенті опозиційну об 'єднану громадянську партію, з якої в минулому році її виключили "у зв' язку з втратою довіри". Однопартійці розкритикували запропонований нею законопроект про гарантії екс-президента від Кримінального переслідування. Документ, Втім, так і не прийняли.

Канопацкая обіцяла на посаді президента зайнятися "мирним реформуванням держапарата і поліпшенням економіки". І завжди наголошувала, що "відкрита для співпраці або об 'єднання з іншими політиками".

Она сдала у ЦВК близько 110 тисяч підписів, її зареєстрували майже відразу.

Спаринг-партнери

До виборів допустили і співголови громадської організації "Говори правду" Андрія Дмитрієва. В 2016 і 2019 роках він намагався пройти в палату представників, але безуспішно. Цей політик відомий ще й тим, що в 2010-му брав участь у протестах після чергового обрання Лукашенко.

Про президентські амбіції Дмитрієв заявив на початку травня. Зібрав трохи понад 100 тисяч підписів.

Ще зареєстрували бізнесмена Сергія cherechenya. Він займається поставками запчастин для сільгосптехніки і очолює білоруську соціал-демократичну партію. До цього кілька років підтримував комуністів.

Гнучка стратегія

Білоруський політолог Денис мельянцев не виключає, що в країні відновляться вуличні мітинги через відмови ЦВК реєструвати Бабарика і Цепкало.

"Якщо люди виступлять за них, ситуація для влади складеться непроста. Якщо акцій не буде, Лукашенко переконається в правильності своєї тактики. Її суть у тому, щоб розтягнути в часі демонстрації і репресивні заходи. Раніше тиск застосовували в день виборів, тепер конкурентів усунули заздалегідь. Це повинно було розмазати протестний рух ", - пояснює експерт.

Допуск Світлани тіхановском він розцінює як готовність влади йти на деякі компроміси: "це покликане легітимізувати виборчий процес і показати світу, що у Лукашенка є реальні опоненти. Навіть якщо дружина популярного блогера перетягне на себе голоси незадоволених, для президента це менші ризики, ніж боротьба з серйозними противниками ".

Що стосується Бабарика і тихановського, мельянцев впевнений: незабаром вони вийдуть на свободу. "Якщо обійдеться без демонстрацій, жорстких затримань і, як наслідок, західних санкцій, блогера і банкіра відпустять, а справи закриють".

Протести і санкції, на думку політолога, навпаки, прискорять винесення вироків: Лукашенко знову спробує продемонструвати світові незламність.

Новини

Популярні теми форуму

analytics