Close button

Нові правила для шкіл в навчальному році

Нові правила для шкіл в навчальному році

Весь клас піде на самоізоляцію, якщо у когось із учнів виявлять коронавірусну інфекцію, повідомляє Корреспондент.

"Нормальний" навчальний рік в Україні починається вже на наступному тижні - з 1 вересня. У Міністерстві охорони здоров'я розробили ряд правил, за якими мають функціонувати школи і виші. Однак є сумніви, що навчальні заклади зможуть їх виконати.

Правила для шкіл у період карантину

На початку серпня прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що 1 вересня в Україні почнеться "нормальний" навчальний рік. Школи не працюватимуть тільки в червоній зоні, там впроваджується дистанційне навчання до зміни епідситуації.

Нові правила для шкіл озвучив на брифінгу 25 серпня глава МОЗ Максим Степанов, зазначивши, що в найближчі дні направить список вимог до всіх навчальних закладів.

Зміни в протиепідемічні заходи були внесені після оновлення рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, спілкування з міжнародними експертами та представниками Міністерства освіти, підкреслив Степанов.

Правила для учнів:

  • Ходити по школі учні повинні в масках або респіраторах. Виняток зробили для учнів молодшої школи - з 1 по 4 клас, вони можуть пересуватися по навчальному закладу без засобів індивідуального захисту. Сидіти в класі в масці не потрібно.
  • Якщо у когост із учнів знайдуть коронавірус, то весь клас відправлять додому на двотижневу самоізоляцію.

Правила для вчителів:

  • Обов'язкове вимірювання температури при вході в школу.
  • У школах, які знаходяться в помаранчевій зоні, вчителі на уроках повинні надягати захисні щитки. У зеленій і жовтій зонах досить дотримуватися соціальної дистанції.

Загальні правила

  • Антисептики будуть знаходитися тільки при вході в школу. Раніше МОЗ рекомендувало їх встановлювати і при вході в кожен клас.
  • Після кожного уроку вчителі й учні повинні мити руки з милом.
  • Провітрювання класу протягом 10 хвилин після кожного заняття.
  • Очищення і дезінфекція поверхонь (дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил) наприкінці навчального дня.
  • За можливості проводити заняття на відкритому повітрі.
  • Обмежити будь-які масові заходи, крім уроків.
  • Визначити для різних класів і груп різний час початку і закінчення занять і перерв, щоб уникнути скупчення учнів у коридорах.
  • Виділити місце збору використаних масок і рукавичок в окремі контейнери.
  • Зробити розмітку на підлозі для соціальної дистанції й організованого руху по коридорах.
  • Виділити кожному класу свій навчальний кабінет.
  • Місця в їдальні повинні бути розташовані на відстані не менше півтора метра одне від одного.
  • У школах повинні бути розміщені плакати, банери з інформацією про коронавірус.
  • У медпунктах в достатній кількості повинні бути маски, рукавички, антисептики, термометри.

Хто відповідає і де брати гроші

Уся відповідальність за виконання всіх перерахованих вище рекомендацій покладається на керівника навчального закладу.

Усі турботи про забезпечення шкіл засобами індивідуального захисту, дезінфекторами, термометрами й інформаційною літературою Міносвіти переклала на органи місцевого самоврядування, тому закуповуватися має все не за рахунок батьків, а за рахунок коштів, виділених з міського або обласного бюджетів.

"Це відповідальність засновника навчального закладу. Він повинен забезпечити наявність усіх засобів дезінфекції й індивідуального захисту для вчителів та інших працівників у кожній школі. Для цього директор школи повинен подати засновнику закладу заявку... Закупівля здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету", - заявили в МОН.

За розрахунками міністерства, на 2021 рік мінімальне забезпечення шкіл антисептиками, масками і дезінфекторами обійдеться в більш ніж 26 мільярдів гривень.

Цю суму, як пояснили DW в Міносвіти, повинні виділити з Фонду COVID-19, після чого через субвенції їх розподілять між органами місцевого самоврядування в регіонах, де є проблеми із забезпеченням шкіл.

Як розповіла заступник директора Департаменту освіти і науки КМДА Тетяна Шкурова, для придбання миючих та дезінфікуючих засобів з бюджету Києва було виділено 33,3 тисячі гривень, з них 25,6 тисячі вже освоєно.

Однак в ряді шкіл заявили, що це батьки повинні забезпечити школи антисептиками і вологими серветками. Крім того, батьки самі повинні забезпечувати своїм дітям по три одноразові маски, які вони будуть використовувати на перерві.

Також у батьківських групах повідомляється, що особливо підприємливі школи почали збирати гроші на безконтактні термометри, бактерицидні лампи й обладнання медкабінетів.

Питання і сумніви

Діти повернуться в школи в найбільш ризикований період пандемії коронавірусу - восени зростає ймовірність поширення цього небезпечного захворювання, яке і без того щодня б'є антирекорди в Україні.

За деякими даними, діти легше переносять COVID-19, але є ефективними переносниками інфекції. Масштабне дослідження, проведене в Південній Кореї, показало, що діти у віці від 10 років поширюють коронавірус частіше за дорослих.

Останнє дослідження з Бостона показало, що в порожнині носа і глотки діти можуть переносити велику кількість SARS-CoV-2. Більш того, було встановлено, що вірусне навантаження дітей перевищує таке у дорослих людей, які проходять лікування у відділеннях інтенсивної терапії.

Це дослідження демонструє, що діти можуть бути потенційним джерелом зараження під час пандемії SARS-CoV-2 - не дивлячись на те, що захворювання протікає у них в більш м'якій або безсимптомній формі, кажуть автори.

Однак оцінити вплив шкіл на пандемію складно через те, що в останні місяці більшість установ були закриті або працювали з великими обмеженнями. Але потрібно враховувати, що діти не схильні стежити за гігієною.

Керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, епідеміолог Андрій Александрін вважає, що ситуація з підготовкою нового навчального року - повний провал влади.

"У мене питання до пана Ляшка: що він робив півроку? Чому не було рекомендацій, вказівок? Чому їх видають перед самим початком навчального року, але всю відповідальність за виконання перекладають на директорів шкіл і керівників садків?.. Неможливо зараз знайти потрібний обсяг фінансування, усе впровадити", - цитує його УНІАН.

Основоположними питаннями епідбезпеки школи експерт називає механічну вентиляцію і вологість повітря в приміщеннях. Відзначимо, що сухе повітря знижує опірність організму вірусам.

"Давайте поговоримо про фізику: холодне повітря буде швидко заміщати тепле. Якщо температура за вікном така ж, як у класі, повітрезаміщення дорівнює нулю. Так, провітрювання під час змін має сенс, але куди в цей час виходять діти? У коридор всією школою? Крім того, у нас як мінімум 60 відсотків шкіл не мають налагодженого водопостачання", - заявив Александрін.

Скептично налаштовані і в самих школах. Директори деяких шкіл запевняють, що дотримуватися всіх правил майже нереально. Адже вимагати від школярів правильного носіння маски і миття рук, контролювати потоки дітей складно, особливо якщо школі не вистачає персоналу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics