Close button

Чим вразить інтерактивний "Музей науки" на ВДНГ

Чим вразить інтерактивний "Музей науки" на ВДНГ

Вже 6 жовтня починає роботу перший державний "Музей науки" на ВДНГ. Це новий інтерактивний простір, в якому тисячі українців ближче познайомляться з наукою і дізнаються, як фундаментальні дослідження та нові технології пов'язані з нашим повсякденним життям, повідомляє Сегодня.

Як буде виглядати оновлений павільйон на ВДНГ? Над якими експонатами працювали команди з п'яти країн світу? І головне, чому вам сподобається в цьому музеї?

Історія одного павільйону і стеля, яка змінює колір

"Музей науки" створений Малою академією наук України в колаборації з агентством Gres Todorchuk. Над айдентикою проєкту працювало агентство Fedoriv, архітектуру павільйону створювала команда MONO Architects.

Ще у 1965 році простір на ВДНГ створили для проведення наукових виставок. Тому, з відкриттям музею павільйон поверне свою основну функцію. Реконструкцію будівлі проводили з турботою про архітектурну спадщину: зберегли мармур, сходи, лінійний малюнок фасаду, а величезну скляну стелю наділили новою функцією. Робота стелі тепер залежить від відвідувачів: правильні відповіді на питання тематичних тестів змінюють її колір, розкриваючи тему спектру. Тепер це не лише архітектурна прикраса, а й повноцінний експонат площею 400 кв.метрів.

Чому вам сподобається у цьому музеї

Вхід в "Музей науки" в Києві

Вхід в "Музей науки" в Києві

Мета інтерактивного простору – стати місцем, де кожен зможе зробити перші кроки в науці. А також – виховати нових українських фахівців, щоб повернути Україну на карту провідних країн світу в науці.

Саме тому темі винаходів присвячені багато освітніх програм та експонатів музею. Відвідувачі зможуть своїми руками зібрати міст Леонардо Да Вінчі, запустити блискавки у котушці Тесли, розібратися, як з піску створюють мікрочипи, і побачити, який шлях за секунду долають понад 60 тисяч платежів по всьому світу на експонаті компанії Visa.

Крім того, кожен гість зможе дізнатися цікаві факти про відомих українських вчених. Наприклад, про фізика Івана Пулюя, який став першопрохідцем у дослідженні рентгенівських променів, і про Данила Заболотного, який врятував Індію від холери.

Які експонати вас здивують

В музеї можна буде побачити свій голос
В музеї можна буде побачити свій голос

Завдяки співпраці з Міжнародною асоціацією науково-технологічних центрів (ASTC) в музеї з'явилися експонати з США, Канади, Великої Британії, Швеції та Польщі. Наприклад, зона "Дивна матерія", родом з Канади, розповідає про властивості матеріалів. Тут дозволено робити все, що допоможе їх досліджувати: торкатися, рухати, тиснути та бити. Можна навіть перевірити на міцність скло, запустивши в нього кулю для боулінгу!

У виставковому просторі відвідувачів також чекають: велосипед на квадратних колесах з Музею математики в Нью-Йорку; інтерактивний стіл з 3D-моделлю людського тіла, привезений зі Швеції; двометрова голограма з Великої Британії – таких лише дві в усьому світі, та ще понад 100 інтерактивних експонатів.

Велосипед з квадратними колесами

Велосипед з квадратними колесами

Відвідувачі також зможуть спробувати розгадати оптичну ілюзію, яку спеціально для "Музею науки" створив професор Техаського університету Девід Новик. Він часто викладає у себе у Твіттері зображення з оптичними ілюзіями, які широко розходяться по соцмережі: людям здається, що об'єкти на них іншого забарвлення, ніж насправді. А ще – доторкнутися до 60-кілограмового кристала, створити вулкан в інтерактивній пісочниці та вирушити в космічну подорож.

Такого ще не було

У музеї можна ознайомитися з 3D-моделлю людського тіла

У музеї можна ознайомитися з 3D-моделлю людського тіла

Організатори музею хочуть збудувати безперервну вертикаль від першого подиву та інтересу до самореалізації в науковій сфері та власних відкриттів. Головне в просторі не експонати, а безліч освітніх програм: від турів для вчителів і захопливих наукових шоу, до відкритих лекцій і навчальних програм для сімей. Освітня програма музею буде оновлюватися щодва місяці.

Також після відвідин простору можна буде записатися в наукові гуртки, секції та студії, а пізніше і в лабораторії, дослідницькі експедиції та навіть проєкти CERN, ANL, NASA, з якими співпрацює Мала академія наук. Тільки за літо 2020 року її учні завоювали 65 міжнародних нагород на конкурсах винахідників.

Де знаходиться і скільки коштує

Експонат "Магнітний міст" в "Музеї науки"

Експонат "Магнітний міст" в "Музеї науки"

Де: ВДНГ, павільйон №23 під назвою "Наука". Відкриється з 6 жовтня, але квитки вже можна придбати онлайн на офіційному сайті музею.

Вартість:

  • 100 грн – стандартний квиток. З оплатою карткою Visa знижка 15%;
  • 50 грн за людину – за груповий квиток для школярів (від 10 осіб);
  • безкоштовний вхід для людей з інвалідністю 1 і 2 груп та дітей, чиї батьки загинули під час військових дій на Сході України.

А під час карантину можна відвідати?

На період карантину в просторі передбачені посилені заходи безпеки, рекомендовані Міністерством охорони здоров'я, а саме: вхід у масках, обмеження кількості відвідувачів завдяки попередній покупці квитків онлайн з фіксованим часом, дезінфекція інтерактивних елементів експонатів та інших поверхонь.

Оксана Радько

Новини

Популярні теми форуму

analytics