Close button

Вчені виявляють COVID-19 за допомогою камери смартфона

Вчені виявляють COVID-19 за допомогою камери смартфона

Команда вчених з Каліфорнійських університетів в Сан-Франциско і в Берклі розробила тест на COVID-19, для якого необхідна камера звичайного смартфона, повідомляє Medical Xpress.

У новому дослідженні, опублікованому в науковому журналі Cell, дослідники описали принцип роботи тесту, який базується на технології CRISPR-Cas, коли РНК виявляється безпосередньо за рахунок зв'язку з ферментом Cas13, без використання складного механізму визначення ПЛР.

Нова розробка вчених не тільки визначить, чи є в організмі вірус SARS-CoV-2, але і вкаже рівень вірусного навантаження.

Для проведення тестування на коронавірус за допомогою нового винаходу необхідно взяти звичайний мазок з носоглотки, сфотографувати його і піднести до чутливого датчика тестера. Тестер являє собою корпус з віконцем, в якому розміщений флуоресцентний детектор. Зверху на лінзу поміщають смартфон, і запускається процес пошуку вірусу.

Після випробувань нового пристрою, вчені підтвердили, що він забезпечує швидке отримання результатів для зразків з клінічно значущою концентрацією вірусу. Фактично, пристрій точно виявив набір позитивних зразків SARS-CoV-2 менш ніж за 5 хвилин. Для зразків з низьким вірусним навантаженням пристрою потрібно до 30 хвилин, щоб відрізнити його від негативного тесту.

Вчені відзначили, що розроблений тест забезпечить швидке і недороге тестування і допоможе контролювати поширення COVID-19.

Новини

Популярні теми форуму

analytics