Close button

Супрун розповіла про найбільш смертоносні види раку

Супрун розповіла про найбільш смертоносні види раку

Своєчасна діагностика онкологічних захворювань грає життєво важливу роль, тому рекомендується разом з лікарем скласти індивідуальний план скринінгів, виходячи з наявності ризиків, віку і статі, повідомляє Обозреватель.

Про це на своїй сторінці в Facebook нагадала колишня виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун. Вона посилається на рекомендації Робочої групи з профілактики захворювань в США (US Preventive Services Task Force)

За даними ВООЗ, найчастіше діагностують рак легенів, грудей, колоректальний рак, рак простати, шкіри, шлунка. Найбільша кількість летальних випадків зафіксовано в результаті онкології легенів, колоректального раку, раку печінки і грудей.

Як розповіла Супрун, скринінг - це один з методів раннього виявлення хвороби, "рутинне проходження обстеження, коли симптомів немає".

Рак легенів

Флюорографія і рентген, за словами Супрун, мають низьку чутливість і не дуже підходять для скринінгу. Більш ефективною вважається комп'ютерна томографія.

Скринінг рекомендується проводити людям від 50 до 80 років, які мають 20-річну історію куріння (близько пачки си

рак грудей

Мамографія є "золотим стандартом" для виявлення цієї хвороби. Серед додаткових досліджень - УЗД або МРТ.

Відносно віку рекомендації відрізняються. У US Preventive Services Task Force заявляють, що мамографію не варто робити раніше 50 років. У більш ранньому віці потрібно виходити з індивідуальних ризиків жінки. Наприклад, ризик раку грудей може залежати від наявності певних мутацій генів (BRCA1 і BRCA2) або сімейної історії хвороби.

Тому мамографію рекомендується робити один раз в два роки у віці 50-74 років.

колоректальний рак

Скринінг можуть проводити декількома способами: колоноскопією, аналізом калу на приховану кров, ДНК-тестами калу (для пошуку змін ДНК в клітинах, які можуть свідчити про наявність раку або передраковий стан), КТ-колонографія. Вирішувати, який саме підходить конкретній людині, потрібно з лікарем.

Скринінг рекомендують робити починаючи з 50 до 75 років. Люди, які мають високі ризики, повинні проходити скринінг з 45 років. Високі ризики включають особисте і сімейне історії хвороби, певні типи поліпів, попередні запальні хвороби кишечника (виразковий коліт або хворобу Крона), попереднє лікування раку, яка передбачала променеву терапію в області живота або тазу.

рак простати

Найбільш поширений метод скринінгу для виявлення цього раку - аналіз крові на ПСА (простат специфічний антиген). Якщо результат показує, що рівень ПСА підвищений, далі рекомендують робити біопсію, в деяких випадках з МРТ.

Супрун зазначила, що ПСА може показувати хибнопозитивний результат. Проведення біопсії може стати причиною ускладнень - збільшує ризики інфекцій, може стати причиною появи крові в спермі або еякуляті.

ПСА рекомендують проводити лише при зважуванні всіх ризиків у віці від 55 до 69 років. Старше 70 років робити ПСА як скринінг не рекомендується.

Рак шийки матки

Найчастіше використовують ПАП-тест (мазок на цитологію), який допомагає визначити зміни в організмі, які при відсутності лікування можуть привести до раку.

Таку діагностику рекомендується проводити жінкам у віці від 21 до 29 років мінімум кожні три роки. У віці від 30 до 65 років ПАП-тест треба продовжувати робити з таким же інтервалом, а також додати до цього тест на вірус папіломи людини - кожні 5 років. Жінкам за 65 років робити скринінг не рекомендується за умови, що вони робили регулярно тести до цього і не мають факторів ризику.

При наявності факторів ризику, ПАП-тест рекомендується робити раз на рік. Серед таких факторів: куріння, ВІЛ-інфекція, вірус папіломи високоонкогенних типів, ослаблена імунна система через прийом кортикостероїдів, часта зміна статевих партнерів без використання презервативів, рак шийки матки у матері / бабусі / сестри, ранній початок статевих відносин (до 16 років ).

рак печінки

Загальних рекомендацій для скринінгу раку печінки немає, слід враховувати індивідуальні ризики.

Найбільш вагомі чинники - гепатит В або С, цироз печінки. Надмірне вживання алкоголю і пов'язані з цим хвороби також підвищують ризики.

"Якщо ризик високий, лікар може порадити проходити скринінг. Це може бути аналіз крові на наявність білка альфа-фетопротеїну або ультразвукове дослідження печінки", - написала Супрун.

Однак, аналіз крові може показати помилково негативні результати, в той час цей білок може підвищуватися внаслідок та інших станів.

Рак шкіри

Конкретних рекомендацій щодо проведення скринінгу немає. У цьому випадку також важливо враховувати фактори ризику та консультуватися зі своїм лікарем.

Дослідження показують, що рак шкіри будь-якого типу частіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок, серед людей зі світлою шкірою, людей, які користуються соляріями, отримували сонячні опіки або перенесли рак шкіри.

Конкретні чинники ризику для меланоми включають наявність атипової родимки, множинні родимки (більше ста) і сімейну історію меланоми. Як і для більшості видів раку, ризик меланоми зростає з віком.

Новини

Популярні теми форуму

analytics