Close button

Політичні міфи, з якими українці попрощаються у 2021 році

Політичні міфи, з якими українці попрощаються у 2021 році

Український Інститут майбутнього випустив прогноз на 2021 рік, повідомляє Деловая столица.

Хочу виділити п'ять речей, які дозволять вийти з чорно-білого світу наших телевізійно-фейсбучних ілюзій і трохи інакше подивитися на нас самих і наші перспективи.

1. Корупція - більше не головна загроза для держави

Головною проблемою України на сьогодні є не корупція, головною причиною нашого зубожіння є повний розвал державних інститутів і, що більш страшно - влада не розуміє, навіщо ці інститути існують. Головний виклик, який стоїть перед нами - збереження державних інститутів як таких. Борючись з такими похідними речами, як корупція, ми зазвичай ще більше розвалюємо і без того слабкі інститути влади.

2. У нас немає арбітра, який міг би вирішувати суперечки олігархів

Система противаг, яку створив Леонід Кучма, розвалилася остаточно. При дуже міцних позиціях олігархату, які протягом наступного року тільки посиляться, ми повністю втратили функцію арбітражу, яку всі попередні роки вибудовував особисто чинний президент через підконтрольні йому установи. Зараз немає такого арбітра, а без нього ми можемо перейти з ситуації контрольованої в неконтрольовану дестабілізацію.

3. У наступному році ми можемо обійтися без МВФ

На кінець 2020 р. розмір державного боргу складе 62-63% ВВП, що значно нижче прогнозу Міністерства фінансів - 68% ВВП. Після закінчення 2021-го державний борг в базовому сценарії розвитку впаде нижче позначки 60% ВВП.

Варто зазначити, що 2021-й і 2022-й є найпростішими роками з точки зору зовнішніх виплат кредиторам. Міністерство фінансів випустило $2 млрд євробондів в серпні 2020 року і заздалегідь погасило частину кредитів до виплат у 2021 і 2022 роках. Таким чином Мінфін знизив виплати на наступні два роки. Тепер наступний пік виплат прогнозується на 2024-й, чи скористаємося ми цим перепочинком - велике питання.

4. Байден стане горою за Україну, а той, хто дружить з Байденом, стане гравцем номер один в Україні

Нерозуміння внутрішніх процесів в США завадило Україні усвідомити сутність кризи глобального гегемона, яка є характерною рисою кризи старого світового порядку. Відсутність в Україні повноцінної здатності сформувати власний функціонал у відносинах з США і нав'язати його, неможливість перевести наші відносини в ділову середу знижує авторитет країни й ставить її в статус підпорядкованої Вашингтону. Інструментально-смислова порожнеча, що є характерним для відносин України й США, які зациклені на тих же обмежених категоріях сфери безпеки, призвела до маргіналізації українського напрямку в зовнішній політиці Білого дому. Тому симптоматично, що на шостому році нашої війни Україна і США говорять тією ж мовою і й тими ж фразами, що й у 2014 році.

5. США буде "воювати" з Росією і для нас це добре

Головним суперником США став Китай, і Росію США розглядає, перш за все, як стримуючий фактор проти Китаю. І тут один з ключових викликів для нас, тому що головними чинниками могутності держав сьогодні виступають не чисельність населення, площа території або кількість збройних сил. Як показала коронавірусна пандемія, вирішальним стали мобільність, адаптивність, мінливість і швидкість прийняття рішень. Через це світ стає швидким і непередбачуваним, довгострокові стратегічні рішення приймаються все складніше, поступаючись тактичним тимчасовим союзам, які базуються не на цінностях або ідеологічній єдність, а на ситуативних інтересах прямо тут і зараз.

З одного боку, це дозволяє державам оперативно змінюватися і швидко адаптуватися під нові умови, але з іншого боку - "вбиває" можливості для формування довгострокових інтересів і рішень, послаблює атмосферу довіри. Багатостороння колективна дипломатія поступається простим двостороннім схемами співробітництва, "круговим спілкам", коли партнери можуть змінюватися щороку в залежності від національних потреб держав.

Вадим Денисенко

Новини

Популярні теми форуму

analytics