Close button

Прогноз курсу валют на тиждень

Прогноз курсу валют на тиждень

На тижні, що минає, долар знову перейшов від падіння до зростання. За чотири робочих дня Національному банку довелося тричі виходити з інтервенціями на продаж валюти, щоб не допустити надмірного ослаблення гривні, повідомляє Курс Украины.

Торги на міжбанківському валютному ринку відкрилися в понеділок 21 грудня на позначці 27,95 / 28,10 гривень (відповідно, «бід» / «оффер»). Очікування, що повториться попередній тиждень, і нерезиденти знову вийдуть на ринок з великими продажами валюти для оплати придбаних ОВДП, не виправдалися. На цей раз іноземні інвестори більш прохолодно поставилися до пропонованих Міністерством фінансів цінних паперів та під час чергового аукціону у вівторок 22 грудня придбали їх лише на 1,05 млрд гривень. У той же час в надії на зниження курсу долара багато імпортерів запланували покупку валюти саме на ці дні. До того ж близькість кінця року змушувала їх поспішати з оплатою за контрактами.

В результаті на міжбанківському валютному ринку виник дисбаланс між попитом і пропозицією валюти. Заручниками ситуації стали також деякі банки, які сподівалися, як і тижнем раніше, заробити на зниженні котирувань. Вони попередньо продали свою валюту і були змушені купувати її назад для вирівнювання валютної позиції за вищою ціною. Все це разом узяте призвело до зростання котирувань, і Національний банк, який до цього майже два місяці займався тільки скупкою валюти, був змушений вийти з продажем. 22 грудня регулятор продав 23,1 млн доларів за ціною 28,42 гривень, а вже на наступний день - ще 20 млн доларів за ціною 28,45 гривень і виставив ордер на продаж за 28,49 гривень. Втім, продавати за такою ціною вже не довелося: всі оцінили рішучість регулятора, і позначку 28,50 гривень курс не подолав. До кінця останнього робочого дня гривня навіть трохи зміцнилася. Закрили тиждень на рівні 28,30 / 28,37 гривень - на 32 копійки на позиції «бід» і на 36 копійок на позиції «оффер» вище, ніж тижнем раніше.

Готівковий долар на минулому тижні знову чітко повторив графік руху безготівкового долара. Вранці понеділка 21 грудня в столиці його продавали по 28,06 гривень. У середу 23 грудня готівковий «американець» виріс до 28,48-28,50 гривень. А вже до вечора четверга 24 грудня подешевшав до 28,27-28,28 гривень. При цьому готівковий долар був дешевше безготівкового.

Євро на минулому тижні спробував продовжити зростання до долара, але зміг піднятися лише до позначки 1,2256 долара за євро, після чого розвернувся і пішов на корекцію до 1,2151 долара за євро. Закрили тиждень на позначці 1,2196 - на 59 пунктів нижче, ніж тижнем раніше. В Україні ціна готівкового євро в точності скопіювала графік готівкового долара. Вранці понеділка 21 грудня євро продавали по 34,05-34,08 гривень. У середу 23 грудня ціна євро підскочила до 34,58 гривень, а до вечора четверга 24 грудня - опустилася до 34,27-34,30 гривень.

Російський рубль на минулому тижні спочатку подешевшав до 76 рублів за долар, протестувавши знизу рівень, який довго служив підтримкою, а потім почав зміцнюватися і до кінця тижня виріс до 73,60 рублів за долар. Закрили тиждень на позначці 73,66 рубля за долар. У Києві рубль протягом тижня подешевшав з 3,78-3,80 до 3,73-3,75 гривень за 10 рублів.

Що очікує долар, євро та рубль на наступному тижні?

Наступного тижня банківська система буде повноцінно працювати тільки 3 дні: з понеділка по середу. 31 грудня міжбанківський валютний ринок працювати вже не буде. Тому всі, кому ще треба буде купити або продати безготівкову валюту, повинні будуть встигнути зробити це до кінця дня 30 грудня. На вівторок, 29 грудня Міністерство фінансів запланувало останній в цьому році аукціон з розміщення ОВДП, на якому всім бажаючим буде запропоновано 9 випусків в гривні на різні терміни. Однак судячи зі зниження інтересу до покупок українських цінних паперів у іноземних інвесторів на минулому тижні, чекати великих продажів валюти нерезидентами на наступному тижні не варто. Ринок в останні три дні року, що минає, швидше за все, буде «тонкий» (кількість операцій і обсяги будуть нижче, ніж зазвичай), тому можливі різкі коливання. У разі, якщо міжбанк сам не впорається, цілком можливо втручання Нацбанку, як це було на минулому тижні. Готівковий долар на наступному тижні з великим ступенем ймовірності буде торгуватися в діапазоні від 28,00-28,05 до 28,55-28,60 гривень.

Курс євро в Україні буде орієнтуватися на світовий валютний ринок FOREX і коливання долара до гривні. Імовірність низхідній корекції євро зберігається, але навряд чи вона буде істотною. Діапазон коливань євро в світі зрушуємо трохи нижче, до 1,1940-1,2380 долара за євро. В Україні готівковий євро будуть продавати за ціною від 34,00 до 34,60 гривень за один євро.

Російський рубль на наступному тижні продовжить торгуватися в коридорі 72,00 - 76,00 рублів за долар, чітко відстежуючи поведінку американського долара і зміну світових цін на нафту. В Україні готівковий рубль продаватимуть за ціною 3,70-3,80 гривень за 10 російських рублів.

Єгор Зелінський

Новини

Популярні теми форуму

analytics