Close button

Зниження цін на газ не допоможе зменшити платіжки

Зниження цін на газ не допоможе зменшити платіжки

Уряд заявив, що знайшов спосіб здешевити вартість газу для населення, повідомляє UBR.

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль написав на своїй Фейсбук-сторінці. Але в експертному середовищі скептично відреагували на плани Кабміну.

Нагадаємо, перший підхід - це формування тарифів на газ за формулою "ціна на європейських хабах "мінус" транспортування газу в Україну". Цей механізм запропонувало Міністерство енергетики.

Прем'єр також заявив про плани "тимчасово обмежити маржу" для газопостачальників. Як заявили в Кабміні, результатом стане суттєве зниження тарифів, а також "нівелювання спроб спекулянтів зберегти надприбутки в умовах формування нових європейських правил".

Другий підхід запропонував "Нафтогаз" - посилення конкуренції на ринку шляхом обов'язкової публікації усіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ.

На думку глави уряду, потрібно зробити так, щоб газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів. Це призведе до зниження тарифів в рамках відкритих торгів, запевняє Шмигаль, а значить - істотно зменшаться платіжки для українців.

Ціни на газ не впадуть

Глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко розкритикував плани Кабміну.

"Підхід, який озвучив прем'єр, не спрацює", - заявив він, додавши, що для більшості співвласників багатоквартирних будинків плата за газ становить 3-5% від вартості платіжки.

За його словами, опалення, гаряча і холодна вода подорожчали на 20-25% і обіцянки Дениса Шмигаля не вплинуть на ці складові комунальних платежів.

"Фактично в лютому платіжка подорожчає на 1000 грн, а зниження ціни на газ дасть знижку на 100 грн", - підкреслив він.

Микола Оліярник

Новини

Популярні теми форуму

analytics