Close button

Прихильників Трампа можуть стратити або довічно ув'язнити

Прихильників Трампа можуть стратити або довічно ув'язнити

Внаслідок захоплення Капітолію прихильниками Дональда Трампа щодо протестувальників було відкрито щонайменше 25 проваджень про внутрішній тероризм, повідомляє Судебно-юридическая газета.

Про це повідомив міністр армії США Раян Маккарті конгресмену-демократу Джейсону Кроу. У пресрелізі за підсумками розмови з міністром Кроу також зазначив, що правоохоронці “вилучили довгоствольну зброю, коктейлі Молотова, вибухові пристрої та пластикові стяжки, у зв’язку з чим можна припустити, що нам вдалося уникнути великої катастрофи”.

У рамках вищезгаданих проваджень правоохоронці вже затримали щонайменше 20 людей. При цьому ФБР оголосило винагороду за допомогу у виявленні особливо небезпечних злочинців — до 50 тисяч доларів.

Тезу про “внутрішній тероризм” підтримав і новообраний президент Джо Байден. Він заявив: “Не смійте називати їх протестувальниками. Це був натовп бунтівників. Повстанців. Внутрішні терористи. Це однозначно”.

У захопленні Капітолію він звинуватив особисто Трампа, додавши, що він почав відкритий наступ на демократичні інститути країни, яка “4 роки мала президента, що відкрито зневажав нашу демократію, нашу Конституцію та верховенство права у всьому, що він робив”.

Отже, погляньмо, що таке внутрішній тероризм та яке покарання загрожує тим, хто захоплював Капітолій. Визначення терміну “внутрішній тероризм” у 2003 році внесли до 18 Розділу United States Code — цей розділ є федеральним кримінальним кодексом США.

Отже, відповідно до кодексу, термін “внутрішній тероризм” означає діяння, які:

  • Охоплюють діяння, які ставлять під загрозу людське життя;
  • Мають на меті:
    • Залякування або примус цивільного населення до чогось;
    • Зміну політики уряду шляхом залякування чи примусу;
    • Вплив на діяльність уряду шляхом масових заворушень, вбивства або викрадення людей;
  • Відбуваються в межах територіальної юрисдикції Сполучених Штатів Америки.

За такі діяння застосовується доволі жорстке покарання. Навіть за надання певних матеріалів та ресурсів терористичній організації особі може загрожувати до 20 років ув’язнення. Якщо ж терористи завдяки цій допомозі вбили когось, то покарання для її надавача може збільшитися до довічного ув’язнення. Також довічний термін загрожує самим терористам, якщо терористичний акт був здійснений із використанням зброї.

Убивство людини у ході терористичного акту може стати підставою для призначення смертної кари. При цьому терористичний злочин є одним із небагатьох винятків, за який смертна кара призначається судом навіть попри наявність заборони її застосування, яку встановили законодавці штату.

Отже, зважаючи на кваліфікацію діяння протестувальників як внутрішній тероризм та смерть поліцейського, що захищав Капітолій, щонайменше одне провадження з 25 може завершитися найвищою мірою покарання або принаймні довічним ув’язненням.

Новини

Популярні теми форуму

analytics