Close button

Чи перетворить криза в США долар в звичайний папір

Чи перетворить криза в США долар в звичайний папір

Політична криза в США загострюється. Вся президентська виборча кампанія була дуже напруженою і супроводжувалася масовими протестами, зокрема, рухом BLM. А закінчилася розколом країни, повідомляє УНИАН.

Згідно з опитуваннями в США, значна частина громадян (приблизно 1/3) вважають, що на цих виборах були масові фальсифікації, а, відповідно, новообраний президент Джозеф Байден нелегітимний. Це вилилося і в виступи прихильників Трампа в Вашингтоні, і в штурм Капітолію, і в імпічмент Трампу, який поки що схвалений лише на рівні Палати представників. Це призвело і до розколу в рядах істеблішменту США. Плюс обіцянки республіканців найближчим часом опублікувати забійний компромат на верхівку демократів і почати процедуру імпічменту Байдена.

Словом, новообрана влада в США і, отже, політика цієї влади не можуть користуватися повною довірою ні у американського народу, ні в світі в цілому.

Чому ослаблення долара неминуче

Світ, в тому числі і Україна, спостерігаючи за кризою в Сполучених Штатах, прийшов до висновку, що США перестали бути тим «сяючим градом на пагорбі», яким вони себе позиціонували довгі роки - США перестали бути зразковою країною в плані правової системи, демократичності, відкритості, справедливості суспільства. Останні події показали явні обмеження свободи слова, коли ще чинний президент США, по суті, відключений бюрократами та олігархами-власниками ЗМІ та соцмереж від публічного інформаційного простору. Якщо подібні речі робляться по відношенню до діючого президента, значить, країна тяжко хвора.

Для світу все це - сигнал про те, що ця країна більше не в змозі виконувати роль лідера вільного світу. В стабільність США вірити не можна, як і в те, що вони будуть залишатися світовим лідером.

Тим часом, всі сучасні грошові системи і стабільність національних валют засновані на довірі до влади і її політиці - про це написано в усіх західних підручниках з економіки. І долар раніше займав домінуючі позиції в світовій валютній системі не тільки тому, що він спирався на найсильнішу в світі економіку США, а й тому що світ вірив в американську демократію, стабільність державної влади США і в те, що політика США в світі буде розумною. Зараз ця віра підірвана, а недовіра пошириться і на долар теж.

Однак є і цілий ряд чисто економічних факторів, які говорять про те, що США стоять на грані втрати свого лідерства у світовій економіці. В першу чергу про це говорять дані розвитку промислового виробництва - першої промислової країною світу вже став Китай. США, навпаки, пережили період деіндустріалізації і в сфері матеріального виробництва стали значно слабкіше Китаю.

Поки що високі показники ВВП США базуються в основному на великому обсязі сфери послуг, доходи від реалізації прав на інтелектуальну власність, яка спирається на велику систему досягнень минулого у вигляді патентів та інших прав на відкриття, винаходи і технічні розробки, комп'ютерні програмні продукти, а також на гігантські обороти фінансового сектора, в тому числі і тих операцій, які пов'язані з «фіктивним капіталом» - оборотами ринку цінних паперів, деривативів та інших фінансових інструментів.

Треба враховувати і той факт, що домінуюче становище долара США у світовій валютній системі, виконання доларом функцій світових грошей і засобу заощадження у вигляді валютних резервів усього світу, дає США унікальну можливість в значній мірі фінансувати свої величезні державні витрати простий емісією долара.

Тобто власної потужної бази під американською економікою - немає.

До речі, особливістю економічної політики Трампа було те, що він проголосив і намагався домогтися відновлення американської економіки, заснованої на сучасному промисловому виробництві, а тому виступав під прапором протекціонізму.

Сьогодні світ, аналізуючи ситуацію в США, неминуче приходить до висновку про те, що далі ризиковано тримати величезні кошти в активах Сполучених Штатів і розміщувати їх в американській валюті, тому що немає впевненості в збереженні цих коштів, тому що немає впевненості в стабільності американської політики. Участь США в торгових війнах з Євросоюзом і Китаєм показує, що багато в чому Штати стали країною з важко передбачуваною політикою.

Тому долар навряд чи можна вважати кращим вибором для того, щоб використовувати його як засіб заощадження, накопичення і навіть як засіб розрахунків.

За роки після закінчення Другої світової війни США і долар зайняли провідні позиції в світовій економіці. Тому просто так, «по-англійськи», не попрощавшись, долар піти не зможе - занадто багато на нього зав'язано. Тому, швидше за все, процес догляду долара буде поступовим, він буде повільно девальвувати, сфера його застосування в світі буде скорочуватися, доларові ціни в США і повсюдно будуть рости, в торгових контрактах все частіше будуть використовуватися інші валюти розрахунків.

А ми вже бачимо ослаблення долара внаслідок додаткової грошової емісії, яку проводить уряд Сполучених Штатів з метою стимулювання власної економіки в умовах пандемії коронавируса. Долар падає відносно євро, швейцарського франка і багатьох інших валют.

Ми бачимо ослаблення долара і в зростанні ціни золота. Згадаймо, що в січні 2001 року ціна однієї тройської унції золота становила 270 доларів, а зараз, через 20 років, в січні 2021 року ця ціна досягла 1834 доларів, тобто виросла в 6,8 рази.

Не випадково в останні роки багато країн почали знижувати суми доларів в складі своїх золотовалютних резервів і збільшувати обсяги золота. Особливо тут процвітали Росія і Китай, але в тому ж напрямку діяли і Німеччина, Італія, Франція, Індія і багато інших країн.

Очевидно, що разом з початком процесу поступової втрати домінуючої ролі США в світі, почалася і епоха занепаду долара. Перманентний світова валютна криза, таким чином, вже почався. Головною проблемою, яку в ході спроби розв'язання цієї кризи потрібно вирішити США для зміцнення долара, є питання про те, як скоротити багатотрильйонні зобов'язання США, виражені в доларах, і що знаходяться по всьому світу як у вигляді маси готівкових доларів (близько 1 трильйона), так і в безготівковій формі на рахунках в банках і у величезних сумах різного роду боргових зобов'язань і фінансових інструментах.

Чи зможуть криптовалюти замінити долар

У формується багатополярний світ важко очікувати, що будь-яка з національних валют зможе знову зайняти місце світових грошей, якщо долар втратить свою роль.

Найімовірніше, що світ буде рухатися до створення якогось міжнародного засоби розрахунків, міжнародної, а не національної валюти, емісія та обіг якої буде регулюватися глобальним міжнародним центробанком, створеним під егідою ООН.

Як прообразу нової світової валюти майбутнього, не пов'язаної з конкретними державами, багато експертів розглядають криптовалюта, в першу чергу, біткойн.

Експерименти останніх років з криптовалюта і наростаючі обсяги їх обороту аж ніяк не є випадковими. За криптовалюта насправді можуть стояти окремі держави або їх спецслужби. У зв'язку з цим дуже насторожує той факт, що оборот біткойнов, як і інших криптовалюта, знаходиться поза увагою державних і міжнародних органів, відповідальних за фінансовий моніторинг і які ведуть боротьбу з відмиванням грошей. Для біткойнов фінансовий моніторинг просто не існує. Створюється враження, що навмисно відкриті двері пастки, в яку потоком пішли гроші наркомафії, всієї світової корупції та економічної злочинності, тіньової економіки, взагалі будь-які гроші і розрахунки, які «люблять тишу», несплату податків та не люблять контроль.

Крім того, в схемі емісії біткойнов навмисне закладені передумови для постійного зростання його курсу відносно долара: жорсткі межі емісії біткойнов, незалежно від зростання світової економіки, і зростаючі витрати «Майнінг» біткойнов, коли кожен новий емітованих біткойн обходиться все дорожче. При цьому зростання попиту на біткойн весь час викликає зростання його курсу. Це робить біткойн вкрай цікавим для валютних спекуляцій, зростання яких ми спостерігаємо останнім часом. Спекулятивні операції теж збільшують обсяги конвертації доларів у біткойни.

Можливо, що світ знаходиться напередодні найбільшої грошової реформи в своїй історії. Ця реформа повинна буде списати значну частину доларових зобов'язань США.

Почне грошову реформу який-небудь «спеціальний агент ФБР США», можливо, працював під псевдонімом «СатосіНакамото» (за даними інтернет-джерел, це автор і розробник всієї системи біткойнов, якого, однак, ніхто ніколи не бачив і не знає). Реформа почнеться натисканням клавіші «Delete» на комп'ютері, яке обнулить всі рахунки в біткойнов, зупинить роботу системи комп'ютерних розрахунків і закриє біткойновую пастку.

Одночасно США можуть оголосити про відмову в прийомі готівкових доларів чинного на сьогодні дизайну і випуску банкнот нового дизайну. Обмін готівки на готівку, однак, проводиться не буде. Власникам готівки запропонують розмістити готівку на доларових рахунках в банках. І ось тут почне працювати вже створена жорстка система фінансового моніторингу, коли потрібно буде показати легальні джерела отримання всіх готівкових валютних накопичень, довести факт сплати податків з цих доходів і т.п. При цих умовах переважна частина готівки легалізована не буде, і на їх суму також зменшаться доларові зобов'язання США. Всі ці заходи економічного характеру дозволять стабілізувати долар або навіть зміцнити його ще на якийсь час, на роки, можливо, десятиліття. Однак не дозволять відновити домінуючі позиції США у світі. При цьому політична еліта США від влади над світом, звичайно ж, не відмовиться.

І тоді залишиться те, що з часів середньовіччя називали «останнім доводом королів» - війна.

Віктор Суслов

Новини

Популярні теми форуму

analytics