Close button

Прогноз курсу валют на наступний тиждень

Прогноз курсу валют на наступний тиждень

На тижні, що минув, на міжбанківський валютний ринок прийшла стабільність. Незважаючи на спроби спекулянтів розгойдати курс, торгівля протягом тижня проходила без сильних коливань. Національному банку не довелося втручатися: ринок впорався сам, повідомляє Курс Украины.

Торги на міжбанківському валютному ринку відкрилися в понеділок 18 січня на позначці 28,10 / 28,19 гривень (відповідно, «бід» / «оффер»). В цей день на ринок з покупками вийшли імпортери, які вже почали відновлювати звичайну діяльність (з поправкою на діючий локдаун). Їх заявки на покупку сприяли зростанню котирувань. До того ж на минулому тижні активізувалися спекулянти, які періодично то купували, то продавали валюту, граючи то на підвищення, то на пониження курсу з метою заробити на коливаннях ціни. Продавці відреагували зростанням цінника на продаж безготівкового долара, який виріс до 28,32 гривень. Вище піднятися не вдалося, і бачачи падіння інтересу до покупок подорожчання долара, спекулянти розгорнули тренд і почали продавати долар. Після того як продаж знизилася до 28,122 гривень (це сталося у вівторок 19 січня), спекулянти спільно зі звичайними покупцями знову погнали курс вгору. Так повторювалося кілька разів, але з кожним разом коливання ставали все слабше. Ринок почав звикати до волатильності і вже не так гостро реагувати. Закрили тиждень на рівні 28,16 / 28,1825 гривень - на 6 копійок на позиції «бід» і на 1,25 копійки на позиції «оффер» вище, ніж тижнем раніше. Національний банк не провів за тиждень жодної інтервенції, вважаючи це непотрібним.

Готівковий долар на минулому тижні рухався синхронно з безготівковим, чітко повторюючи його траєкторію. Як і на міжбанківському валютному ринку, обстановка тут теж була відносно спокійною. Зміни ціни відбувалися в діапазоні шириною 11 копійок - 28,22-28,33 гривень. До вечора п'ятниці долар в черговий раз подешевшав до 28,24-28,25 гривень.

Євро в понеділок 18 січня досяг позначки 1,2052 долара за євро, після чого розвернувся і пішов вгору. У п'ятницю 22 січня він зріс до 1,2188 долара за євро після виступу президента ЄЦБ Крістін Лагард, під час якого вона заявила, що незважаючи на можливість рецесії європейської економіки, додаткові стимули їй не потрібні. У той же час на віртуальній зустрічі в четвер лідери Євросоюзу не змогли досягти консенсусу з питання закриття кордонів і закликали лише утриматися від поїздок між європейськими країнами. Закрили тиждень на позначці 1,2170 -на 95 пунктів вище, ніж тижнем раніше. Готівковий євро на минулому тижні виріс з 33,98-34,00 гривень в понеділок до 34,29-34,30 гривень в четвер 21 січня, але до кінця тижня подешевшав до 34,23-34,24 гривень.

Російський рубль першу половину минулого тижня зміцнювався і досяг у четвер позначки 73,20 рубля за долар. Але до кінця робочого тижня розгубив всі досягнення і опустився до 75,40 рублів за долар. Так російська валюта відреагувала на різке зниження світових цін на нафту після публікації даних про запаси нафти в США. Закрили тиждень на позначці 75,28 рублів за долар - на 1,63 рубля гірше, ніж тижнем раніше. У Києві рубль з понеділка по четвер торгувався по 3,79-3,82 гривні за 10 рублів, але в п'ятницю подешевшав на 5 копійок, до 3,74-3,77 гривень за 10 рублів.

Що ж очікує долар, євро та рубль на цьому тижні?

У понеділок 25 січня закінчується локдаун, що тривав більше двох тижнів. Економіка починає повертатися до звичного життя. Імпортери будуть активніше купувати валюту, ніж збільшать попит на неї. Крім того, цього тижня очікується виплата компенсації ПДВ експортерам. І хоч в січні вона традиційно менше, ніж в інші місяці (через зниження активності експорту під час новорічних свят), у продавців валюти з'явиться зворотний гривня, і їм уже не доведеться продавати свої валютні запаси. Як бачимо, є передумови до певного зростання цінника на безготівковий долар. Що стосується готівкового долара, коливання ціни протягом тижня стануть менше. З великим ступенем ймовірності готівковий долар буде торгуватися в діапазоні від 28,10-28,15 до 28,35-28,40 гривень.

Курс євро в Україні буде орієнтуватися на світовий валютний ринок FOREX і коливання долара до гривні. Діапазон коливань євро в світі залишаємо колишнім: 1,1940-1,2290 долара за євро. В Україні готівковий євро будуть продавати за ціною від 33,80 до 34,50 гривень за один євро.

Російський рубль на цьому тижні може протестувати верхню межу коридору 73,00 - 75,50 рублів за долар, але навряд чи зможе вийти з нього на довгий час. В Україні готівковий рубль продаватимуть за ціною 3,73-3,85 гривні за 10 російських рублів.

Єгор Зелінський

Новини

Популярні теми форуму

analytics