Close button

Республіканці втратили єдиний шанс позбутися Трампа

Республіканці втратили єдиний шанс позбутися Трампа

У 1964 році президент Ліндон Б. Джонсон зіткнувся з вибором між тим, що було краще для Америки, і тим, що було краще для його Демократичної партії. Він поставив країну на перше місце, підписавши Закон про громадянські права 1964 року, повідомляє The Hill.

Рішення змінило Америку, оголосивши поза законом публічну сегрегацію, хоча президент знав, що демократи заплатять високу ціну. Після прийняття закону помічник зауважив, що Джонсон засмучений, і запитав, що сталося.

"Ми втратили Південь", - сказав цей проникливий політик.

Він мав рацію. Демократи все ще не повернули більшу його частину.

Протягом короткого часу лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл (республіканець від штату Кентуккі) був готовий наслідувати президенту Джонсону і ставити Америку попереду своєї партії. Незадовго до нападу на Капітолій 6 січня Макконнелл попередив, що відмова сенаторів прийняти обрання Байдена відправить американську демократію в "смертельну петлю". Після нападу Макконнелл прямо звинуватив в цьому Трампа.

"Натовп годували брехнею. Вони були спровоковані президентом і іншими впливовими людьми ", - сказав він в Сенаті 19 січня.

Макконнелл був "оскаженілий" від Трампом через повстання. Він сказав колегам, що поведінка президента злочинно і підлягає імпічменту. Сенатор привітав кампанію імпічменту демократів, тому що це допомогло б республіканської партії відокремитися від Трампа.

Дружина Макконнелла, міністр транспорту Елейн Чао, пішла з кабінету Трампа. Інсайдери впевнено передбачали, що Макконнелл доб'ється достатньої кількості голосів у республіканців в Сенаті, щоб засудити Трампа і заборонити йому коли-небудь знову займати федеральну посаду.

На жаль, те, що можна було б назвати Великої республіканської моральною оцінкою, так і не відбулося. Всього через тиждень після свого виступу про те, що "натовп нагодували брехнею", Макконнелл разом з більшістю сенаторів-республіканців проголосував за відхилення статті проти Трампа на тій підставі, що колишньому президенту імпічмент бути пред'явлений не може.

Відомо, що Макконнелл підрахував голоси на зборах в Сенаті, щоб засудити Трампа, не витримав і поспішно відступив. Наскільки сильно він намагався переконати республіканців у Сенаті проголосувати за засудження Трампа, неясно, але, очевидно, сенатори-республіканці почали втрачати самовладання, як завжди з Трампом, а потім його втратив і Макконнелл.

Заява республіканців про те, що Конституція забороняє судити колишнього президента, є помилковим приводом для уникнення давно назрілої моральної битви з Дональдом Трампом.

Звіт Дослідницької служби Конгресу (CRS) передбачає, що, хоча це питання не позбавлений сумнівів, у Сенату є реальна конституційна основа для судового розгляду у справі колишнього президента. CRS зазначила, що в 1876 році Сенат провів судовий процес у справі про імпічмент Вільяма Белнапа, військового секретаря президента Улісса С. Гранта, хоча він більше не займав цю посаду (Белнап був виправданий).

Ліндон Б. Джонсон - геній, що вмів викручувати, переконувати та просити законодавців, зміг би зібрати голоси сенаторів-республіканців, необхідні разом з голосами 50 сенаторів-демократів, щоб засудити Трампа. Але у Мітча Макконнелла такої політичної волі не виявилося. Він вирішив, що краще зберегти свою партію, ніж захищати американську демократію.

Історія цілком може розцінити цей момент як поворотний для Республіканської партії і Америки, тому що це, можливо, був кращий і, можливо, останній шанс для республіканців позбутися Дональда Трампа, який, як вважає історик Тімоті Снайдер, зможе провести свою президентську кампанію у 2024 році за небезпечно помилковим твердженням, що демократи "вдарили його ножем в спину".

Насправді Макконнелл, перш ніж відступити, переконливо довів, що трампізм є смертельною загрозою демократії в Америці - і це було до того, як Трамп підтвердив його точку зору, спровокувавши бунтівну атаку на Капітолій.

Але якщо ви почнете "бій" з Дональдом Трампом, а потім відступите, він візьме вас під контроль. Незважаючи на те, що він знаходиться поза офісом президента, Трамп контролює Мітча Макконнелла і Республіканську партію.

Грегорі Дж. Уолланс

Новини

Популярні теми форуму

analytics