Close button

Скільки коштує вакцина від коронавірусу?

Скільки коштує вакцина від коронавірусу?

У звичайних умовах на розробку, тестування, реєстрацію та виготовлення вакцини потрібно кілька років. Тільки після ретельної перевірки на якість і безпеку, препарат отримує реєстрацію та займає заслужене місце в міжнародній АТС-класифікації, повідомляє Курс Укаины.

Але в 2020 році склалася ситуація, коли відразу кілька десятків компаній по всьому світу включилися в справжню гонку з випуску життєво важливих препаратів у рекордно короткий термін. Зараз 68 вакцин проти коронавірусу, що викликає COVID-19, проходять тестування на людях, 20 знаходяться на фінальній стадії та ще 90 тестуються на тваринах. Скільки ж буде коштувати щеплення від коронавірусу?

Провідні компанії, що дійшли в своїх дослідженнях до 3 стадії, озвучили ціни на вакцину:

Moderna (США) - вакцина вводиться двічі, кожна доза коштує від 32 до 37 доларів США.

Pfizer-BioNTech (США-Німеччина) - вакцина вводиться двічі, кожна доза коштує 19,50 доларів.

Novavax (США) - вакцина вводиться двічі, кожна доза коштує 16 доларів.

Johnson & Johnson (США-Бельгія) - вакцина вводиться двічі, кожна доза коштує 10 доларів США.

Oxford-AstraZeneca (Великобританія-Швеція) - вакцина вводиться двічі, кожна доза коштує 3-4 долари.

Ефективність всіх перерахованих вище вакцин не нижче 90%.

Цими вакцинами вже можна зробити щеплення в США та Євросоюзі. Ціни вказані для оптових закупівель, але вони дають загальне уявлення про те, скільки буде коштувати щеплення для пацієнтів. Більшість країн Євросоюзу обіцяє своїм громадянам безкоштовну вакцинацію. Хоча, судячи з результатів різних опитувань, людей, які бажають зробити щеплення, - лише від половини до двох третіх дорослого населення. Що стосується бідних країн, то багато виробників готові робити істотні знижки або ж узагалі поставляти їм свою продукцію безкоштовно.

Першою державою у світі, що гордо заявила про винахід і реєстрацію на своїй території вакцини від коронавірусу "Супутник V", була Росія, у той час, як американські та європейські компанії-лідери перебували тільки на другій стадії досліджень. Її вартість становить менше 10 доларів за одну дозу. На сьогоднішній день Фонд подав заявку на реєстрацію "Супутника V" в Європі.

Говорити про те, які вакцини будуть пропонуватися населенню України, поки дуже рано, оскільки МОЗ до грудня 2020 року не вела ефективних переговорів про постачання їх у нашу країну. Так що нам поки варто дотримуватися всіх запобіжних заходів, а також застосовувати засоби індивідуального захисту та антисептики .

Є контракт на 5 мільйонів доз китайської вакцини Sinovac, але, за результатами бразильських досліджень (ця країна планувала закуповувати Sinovac), її ефективність не перевищує 40%.

Стаття підготовлена редакцією сайту MedPravda .

Новини

Популярні теми форуму

analytics