Close button

Іран почав виробництво урану, який використовують для створення атомної бомби

Іран почав виробництво урану, який використовують для створення атомної бомби

Вчора, 10 лютого, Агентство з нагляду за атомною енергією ООН на підставі даних своїх інспекторів заявило, що Іран почав виробництво металевого урану, повідомляє Курс Украины.

Металевий уран є ключовим матеріалом при створенні ядерної зброї, тобто експерименти з ним є порушенням історичної ядерної угоди 2015 року зі світовими державами, передає видання AP.

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гросс відзвітував, що невелика кількість металевого урану - 3,6 грама - була вироблена на іранському заводі в Ісфахані.

За словами іранської сторони, дослідження і розробки в області виробництва металевого урану є частиною її "заявленої мети по розробці поліпшеного типу палива", що суперечить домовленостям з МАГАТЕ.

Міністерства закордонних справ Німеччини, Франції та Великобританії відреагували на ситуацію спільною заявою, в якому вони висловили "глибоку стурбованість".

"Іран не має надійного цивільного використання металевого урану, - заявили країни, закликаючи Іран припинити діяльність. - Виробництво металевого урану може мати серйозні військові наслідки".

Мета міжнародних домовленостей - не дати Ірану створити атомну бомбу. За словами фахівців, у країни вже є достатня кількість урану для цього, однак "ядерна угода" зі світовими державами дозволяє стримувати процес і контролювати нуклеарную політику Ірану.

Новини

Популярні теми форуму

analytics