Close button

Весна в Україну прийде не раніше травня

Весна в Україну прийде не раніше травня

Глобальні зміни клімату впливають не тільки на потепління. Раптове зниження середьодобової температури також пояснюється з точки зору глобальних змін клімату, повідомляє Курс Украины.

Про це говорить директор Українського гідрометеорологічного центру МНС України Микола Кульбіда.

Також він відмічає, що метеорологічний зимовий сезон скорочується та весняна погода прийде в Україну раніше на два тижні.

"За останні 25 років середня температура зимового периоду виросла більш ніж на 2 градуси. А це має дуже велика значення, як і те, що середня температура літнього періоду зросла майже на 2 градуси. Тому тривалість зимового періоду істотно скоротилась. Весна приходить десь на два тижні раніше своїх середніх багаторічних термінів. Зменшилася і кількість днів з низькими температурами - в рази 3-4, а кількість літніх днів з високими температурами, навпаки, виросла у 2-3 рази", - повідомляє гідрометеоролог.

Подібний висновок робить і Олександр Соколенко - еколог, співробітник Національного природного парку "Голосіївський". Він звертає увагу, що на всій території України росте середньорічна температура та зменшується кількість опадів.

"Лютий став виключенням, коли циклони південні та південно-західні, які пересуваються один за одним, принесли на початку місяця багато опадів, і ще принесуть дуже сильні морози. Тобто тут відбувся збіг обставин, які привели до нестандартної картини у лютому", - говорить Соколенко.

Також він вважає, що глобальні зміни клімату яскравіше за все простежуються в рості середньорічної температури та розбалансуванні клімату, через що ми можемо бачити більше аномальних явищ та різких змін погоди.

У свою чергу, народний синоптик Леонід Горбаль, повідомляє, що на початку календарної весни морози зійдуть нанівець, але справжнє тепо прийде не раніше травня.

"В Україні зараз цілком нормальна погода для сезону. Нічого особливого, ніякої аномалії немає. Погода відповідає попереднім розрахункам і закономірностям впливів планет сонячної системи. Передбачалася і велика кількість снігу у лютому. Чекаємо сильні морози. В лютому ще два підходи циклонів, але вони вже будуть не такими сніжними. Пізніше можливий сніг з дощем. Справжнього тепла не буд ні в квітні, ні в березні. Морозів не буде, але буде холодно - 5-7 градусів вище нуля і багато опадів. Це насправді добре, адже дасть додаткову вологу для сільського господарства",
- говорить Горбаль.

Новини

Популярні теми форуму

analytics