Close button

Прогноз курсу валют на тиждень

Прогноз курсу валют на тиждень

На тижні, що минає Національний банк своїми активними діями не тільки зупинив подальше зміцнення гривні, але і розгорнув тренд по долару вгору. Тим самим регулятор дав зрозуміти, що надто дорога гривня не входить в його плани, повідомляє Курс Украины.

Торги на міжбанківському валютному ринку відкрилися в понеділок 8 лютого на позначці 27,65/27,795 гривень (відповідно, «бід»/«оффер»). Практично відразу котирування пішли вниз: триваючі продажу валюти кампаніями-нерезидентами порушили баланс між попитом і пропозицією. Національний банк був змушений провести дві інтервенції поспіль: спочатку він викупив 20 млн доларів за ціною 27,68 гривень, потім ще 50 млн за ціною 27,65 гривень, і все одно до закриття торгової сесії котирування впали.

Наступного дня Нацбанк діяв рішучіше: спочатку він застосував нову тактику проведення інтервенції і скупив всі дешевші пропозиції валюти в районі 27,59 гривень, а потім встановив ордер на покупку на рівні 27,57 гривень і був готовий взяти за цією ціною 100 млн доларів. Але цього не знадобилося: налякані такими діями регулятора, спекулянти кинулися відкуповуватися те, що продали в понеділок і минулої п'ятниці. В результаті тренд по долару розвернувся вгору, а вівторок закінчився невеликим зростанням. У середу 10 лютого зростання безготівкового долара на міжбанку продовжився аж до 27,90 гривень.

У четвер 11 лютого на ринок вийшли два великі агрохолдинги з продажем валюти для своїх операційних потреб. До них вирішили приєднатися спекулянти, які останнім часом часто «качають» курс. Правда, цього разу Нацбанк не став чекати, поки долар сильно впаде, і завдав удару на випередження: знову використавши нову тактику, він скупив всі дешеві пропозиції у районі 27,78 гривень і не дав котируванням впасти сильніше.

П'ятниця 12 лютого стала яскравим прикладом того, як спекулянти можуть управляти курсом. І так немаленький попит на долар, що подешевшав, посилений календарним чинником, було вирішено використовувати для того, щоб підвищити курс долара. Після обіду на ринок вийшов великий банк-представник іноземних інвесторів і фактично виштовхнув долар вище позначки 27,90 гривень. Причому цього разу реакції Національного банку не було. Закрили тиждень на рівні 27,90/27,95 гривень - на 17 копійок на позиції «бід» і на 20,6 копійок на позиції «оффер» вище, ніж тижнем раніше. Нацбанк за тиждень купив 110 млн доларів, не продавши жодного цента.

Готівковий долар на минулому тижні рухався синхронно з безготівковим. Вранці понеділка 8 лютого в столиці його продавали по 27,90-27,92 гривень. У вівторок, коли безготівковий долар на міжбанку опускався до 27,56 гривень, готівковий долар в Києві продавали по 27,71-27,72 гривень. На зростання на міжбанку готівковий «американець» також відреагував зростанням, і до кінця дня п'ятниці його ціна підскочила до 28,00-28,02 гривень.

Євро на минулому тижні продовжив зростання, що почалося минулої п'ятниці, і вже у четвер досяг позначки 1,2149 долара за євро. Вище піднятися не вдалося. Закрили тиждень на рівні 1,2120 долара -на 73 пункту вище, ніж тижнем раніше. Готівковий євро на минулому тижні повністю повторив графік руху готівкового долара. Вранці понеділка продажу готівкового євро стартували на рівні 33,45-33,47 гривень. До вечора того ж дня євро подешевшав до 33,29-33,31 гривень, але вже у вівторок пішов вгору. До кінця дня п'ятниці 12 лютого євро в оптових обмінниках подорожчав до 33,79-33,82 гривень.

Російський рубль на минулому тижні продовжив зростання і до п'ятниці зміцнився з 74,60 до 73,55 рублів за долар. Новина про те, що Євросоюз планує ввести санкції проти Росії і заява міністра закордонних справ Лаврова, що Росія готова до розриву відносин з ЄС, підкосила рубль; він почав падати, але на рівні 74,50 рубль почали активно купувати, і він знову перейшов до зростання. Закрили тиждень на позначці 73,70 рубля за долар - майже на рубль краще, ніж тижнем раніше. У Києві рубль за тиждень подорожчав на 3 копійки - з 3,71-3,74 до 3,74-3,77 гривень за 10 рублів.

Що ж очікує долар, євро та рубль наступного тижня?

Відразу кілька факторів останнім часом стали активно впливати на формування курсу долара в Україні. Інтерес іноземних інвесторів до облігацій внутрішньої держпозики, що відродився, дозволяє сподіватися на те, що пропозиція валюти на міжбанківському валютному ринку від банків-представників нерезидентів буде рости. З іншого боку, як бачимо, активізувалися банки-спекулянти, які заробляють на коливаннях курсу долара і самі активно їх провокують. Не можна скидати з рахунків і сезонний фактор: наближення весни і весняно-польових робіт сприятиме збільшенню пропозиції валюти від агрохолдингів і фермерських господарств. У той же час невизначена ситуація з черговим траншем кредиту від МВФ не дозволяє сильно розслабитися і остаточно повірити в подальше зміцнення гривні.

Усе разом узяте передбачає підвищену волатильність і можливість сильних коливань курсу на наступному тижні. Готівковий долар буде торгуватися в діапазоні від 27,75-27,80 до 28,25-28,30 гривень, не виключений короткочасний вихід за межі вказаного діапазону.

Курс євро в Україні буде орієнтуватися на світовий валютний ринок FOREX і коливання долара до гривні. Діапазон коливань євро в світі залишаємо попереднім: 1,1940-1,2290 долара за євро. В Україні готівковий євро продаватимуть за ціною від 33,55 до 34,15 гривень за один євро.

Російський рубль, який залишив було коридор 74,00 - 77,00 рублів за долар, має всі шанси в нього повернутися. Особливо, якщо політичне протистояння Росії і Євросоюзу посилиться. У цій ситуації навіть зростання цін на нафту не зможе допомогти рубля. В Україні готівковий рубль продаватимуть за ціною 3,68-3,82 гривні за 10 російських рублів.

Єгор Зелінський

Новини

Популярні теми форуму

analytics