Close button

Санкці проти Медведчука й пропаганда - про що розповів радник голови ОП

Санкці проти Медведчука й пропаганда - про що розповів радник голови ОП

2-го лютого президент Володимир Зеленський своїм указом ввів в дію рішення РНБО про застосування санкцій у відношенні Тараса Козака, соратника й однопартійця Віктора Медведчука. Через санкції припинило мовлення три телевізійних канали, які прямо асоціюють з Медведчуком, повідомляє Курс Украины.

19-го лютого РНБО проведе засідання, на якому можуть бути прийняті рішення про накладення чергових санкцій.

Про засідання РНБО, пропаганду, санкції, блокування каналів, політичні рейтинги та ОПЗЖ розповів у інтерв'ю РБК-Україна радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк.

Про санкції та телевізійні канали

Найважливіше питання в контексті закриття телеканалів - це законність подібного указу президента. У суспільстві виникло багато суперечок про те, чи припустимі санкції щодо українських фізичних осіб та наскільки обгрунтовано введення цих самих санкцій в конкретному випадку.

На питання журналіста "Чому не показали докази причетності терористичних організацій до фінансування телеканалів?" Михайло Подоляк відповів наступним чином:

"Я б це на дві частини розбив. Є публічна частина, яка має відношення до списку санкційних законів, прийнятих ще в 2018 році. І відповідно, ми пішли за цим механізмом. Списку санкцій закони чітко пояснюють мотивації закриття цих каналів. Друга частина стосується конкретного, безпосереднього доказу того, що вони фінансувалися з джерел, які мають відношення до окупованих територій або до країни-агресора. Це все буде в юридичному пакеті. Пани власники, акціонери телеканалів, отримають їх в якості юридичних документів, щоб йти далі у відповідні інстанції".

Тобто докази будуть. Тільки невідомо коли, і чи побачить їх суспільство.

Сам факт введення санкцій проти громадянина України, як стверджує Подоляк, є законно обгрунтованим в такому випадку, оскільки в пакеті документів, прийнятому Верховною Радою ще у 2018 році зазначено, що під закон про санкції потрапляють "фізичні та юридичні особи, резиденти України, якщо буде встановлено їх безпосередній зв'язок з іноземними компаніями, що мають відношення до країни-агресора або окупованих територій, які співфінансують ті чи інші проєкти".

Також радник глави ОП в приклад привів Порошенко, який раніше накладав санкції на громадян України.

Головною причиною того, чому влада вибрала шлях санкцій, а не судів, є те, що в Україні незавершені реформи судів та правоохоронних органів.

"Ми довели наявність якихось змов між країною-агресором і частиною акціонерів певних телеканалів. Проте, якщо ми далі будемо йти по судовій системі або системі правоохоронних органів, ми можемо зіткнутися з саботажем або зацікавленістю в тому, щоб отримати неналежний результат" , - заявляє Михайло Подоляк.

Також журналіст поцікавився, чи плануються санкції відносно інших телеканалів. Особливо це стосується каналів "Прямий" і "Наш", про які останнім часом стали частіше говорити в контексті закриття. На що Подоляк відповів, що не бачить зв'язку між цими каналами та "каналами Медведчука".

"Канали Медведчука - це історія фінансування з боку держави-агресора і незаконних військових утворень на непідконтрольній Україні території. Тобто це пряма загроза національній безпеці. Канали пулу Порошенка - це швидше питання суто естетичне, наскільки можна перебувати в ямі ненависті, а не на горі творення", - сказав Михайло.

Крім того, Подоляк пояснив, чому рішення РНБО з'явилося тільки через майже 2 роки з президентства Зеленського. Це обумовлено тим, що Володимир Олександрович планував переформатувати політичний простір України через діалогову форму, але "опонентам діалогова форма не потрібна, їм потрібен батіг і пряник".

"Вони намагаються "пряник" собі цей наговорювати такий, щоб він був гігантський. Грубо кажучи, щоб держава на них працювала", - резюмує Подоляк.

Також він додає:

"У якийсь момент президент зрозумів, що йти м'яким шляхом і з'єднати ці дороги - це не працює. Потрібно дуже жорстко йти, говорити: хлопці, ось є правила, в рамках них все можливо, якщо ви хочете за них вийти, то держава буде дуже жорстко реагувати".

Про пропаганду

Великий пласт питань так чи інакше торкався пропаганди, контрпропаганди й місця України в інформаційній війні. Доцільність закриття телеканалів подається в контексті якраз контрпропаганди:

"Стан війни передбачає контрпропаганду, в тому числі, інструментального впливу. Якщо ви не можете обсягом грошей або обсягом мовлення перекрити дії ворожої пропаганди, ретрансляторами якої стали три даних канали, то безумовно, ви маєте повне право, захищаючи територіальну, ідеологічну та політичну цілісність країни, використовувати інструментальні методи."

Подоляк висловив свою думку щодо інформаційної політики, підкресливши слабкі сторони країни в цьому контексті.

"У нас є велика проблема. Ми відкрита країна, країна, в якій легко інформаційно працювати будь-яким суміжним країнам. У нас контррозвідувальна, контрпропагандистська робота не на належному рівні, на превеликий жаль", - додав радник глави ОП.

Але при цьому фінансування контрпропаганди Подоляк вважає не найпріоритетнішим завданням, коли є ситуації довготривалої фізичної війни й глобальної пандемії, на які йдуть більшість ресурсів країни. Але при цьому він зауважив, що з 2015 року держава активно інвестувала в контрпропагандистські інститути. Тільки для Михайла, як і для українців, залишається відкритим питання, як витрачалися ці ресурси.

Про рейтинги

Не дивно, що в інтерв'ю також фігурувала тема рейтингів не тільки президента, а й різних політичних сил. За даними багатьох соціологічних агентств Володимир Зеленський хоч і все так же займає перше місце в президентських перевагах українців, але рейтинг його значно "просідає" з часом. Наприклад, в недавньому дослідженні КМІС від 5-7 лютого, нинішній президент уже набрав би приблизно 22,7% голосів.

В інтерв'ю журналіст звернув увагу на те, що риторика президента і його команди трохи змістилася в поле "патріотичної частини" електорату, що може спричинити падіння рейтингу в деяких регіонах. Потенційно цей "відпали" електорат може підтримати ОПЗЖ, а не президентську партію.

"Ми не йдемо ні в патріотичну, ні в будь-яку іншу риторику. Якраз таки риторика дуже проста: є Україна, є завдання побудувати ефективну модель управління і є виклики, які знаходяться на глобальному ринку і стоять перед країною. Піти в нішу, яка буде диктувати, куди нам рухатися - це неправильно", - відповів Подоляк.

На його думку, "патріотизм - це крута держава, в якій комфортно жити".

"Патріотична ніша - це, на жаль, "заюзана" штампами історія. Тому що мені здається, що, насправді, 70% населення України - це саме патріоти, з точки зору, що вони хочуть жити в самостійній державі. Якщо говорити про патріотизм з цієї точки зору - так", - підсумував Михайло.

Хоч Зеленський все ще найпопулярніший політик в країні, але рейтинг недовіри до президента і загальне розчарування виборців зростає. Одним з виходів з ситуації падіння могли б стати кадрові зміни на високих посадах, наприклад, в Кабміні. На це Михайло Подоляк відповів, що питання рейтингів, це питання ситуативного руху. Рейтинги часто не відбивають реальні соціальні очікування і в соціологічних вимірах "є багато спекулятивних елементів".

Судячи з усього, Подоляк натякає на те, що уряд збирається "грати в довгу", щоб виправити ситуацію, що склалася тими кадрами, які є на цю мить.

Хоча радник глави ОП розуміє причини, які вплинули на довіру до президента й інститутів влади. Як він зауважує, "Україна втомилася від тривалої війни, депресії та невирішених фундаментальних питань". До цього ще додається "ковідна історія" і невдалі реформи. Наприклад, медична, "яка виявилася фантастично непродуманою історією". Але оптимізму щодо Зеленського Подоляк не втрачає:

"Я думаю, що президент в найближчий рік-півтора зможе повернути впевненість у тому, що у держави Україна хороші перспективи. Відповідно, ось це розчарування на початок наступного виборчого циклу буде істотно нижче".

Головними на цей час інформаційними приводами, які б'ють по рейтингу влади, зараз є вакцина і тарифи. У цьому питанні Подоляк виділив, яка з тим більш пріоритетна для Офісу Президента.

"Вакцина - це ситуативна страшна історія. Вона показує, що світ змінився і може виникнути така інфекція, яка може шокувати людей. Але вакцина для людей ще не усвідомлюється до кінця ризиком, тому до вакцини вони ставляться набагато простіше, - сказав Подоляк, додавши, що тарифи все-таки важливіше. - Тарифи - це довга історія: ти платиш сьогодні, завтра, післязавтра. А на базі цих тарифів ти будуєш свою спроможність - скільки грошей ти можеш витрачати на інші аспекти свого життя".

Про засідання РНБО

Крім усього іншого тема розмови торкнулася також і чергового засідання РНБО, на якому можуть розглядати санкції щодо деяких бізнес-процесів. Імовірно, що це стосується як раз таки бізнесу, який відноситься до Віктора Медведчука.

"Це одне з ключових засідань, тому що зараз є можливість в рамках РНБО довести до кінця роботу по всіх цих дивних бізнес-комунікаціях, які були, в тому числі і у Медведчука, і не тільки у нього, і підвести підсумок аналітичної роботи, яка дозволяє вийти на якісь рішення", - повідомив Подоляк.

Також він додав головну мету засідання РНБО.

"За рахунок інструменту РНБО можна врешті-решт розривати певні ланцюжки, в тому числі по бізнесу, які за роки створили інфраструктуру, що дозволяє заробити багато грошей, яким можна перекидати якісь політичні або пропагандистські проєкти чужого для України толку".

Новини

Популярні теми форуму

analytics