Close button

Міжбанк: кінець місяця минає бурхливо

Міжбанк: кінець місяця минає бурхливо

Затримки з виплатою Держказначейством чергової порції компенсації ПДВ експортерам змусили їх сьогодні вийти з продажами валюти, повідомляє Курс Украины.

Ранкові ціни - 27,96 гривень на покупку - здалися привабливими, і продавці не стали затягувати. Правда, досить швидко стало зрозуміло, що купувати сьогодні нікому. Спостерігаючи в останні дні зростання котирувань, імпортери вирішили не чекати до кінця місяця, і вже взяли потрібні суми для оплати контрактів. На ринку виник і почав рости дисбаланс між попитом, який залишав бажати кращого, і пропозицією, яка тільки збільшувалася. У результаті вже до обідньої перерви цінник на покупку опустився нижче 27,90 гривень, а після обіду досяг 27,835 на покупку і 27,868 гривень на продаж. Такі ціни вже привернули увагу спекулянтів, які вирішили не втрачати шанс купити валюту, що подешевшала.

Готівковий долар, який і так не особливо користувався попитом останнім часом, миттєво відреагував на зниження котирувань на міжбанку. Якщо вранці в столиці за готівкового «американця» просили 27,95-27,96 гривень, то після обідньої перерви вже легко можна було купити великі суми за 27,90 гривень, а якщо пошукати, - то і за 27,89 гривень. Утім, вихід спекулянтів на міжбанк і незначне зростання котирувань від денних мінімумів миттєво був помічений і на готівковому ринку: пропозиції за 27,89 гривень зникли, а там, де кілька хвилин тому продавали по 27,90, переставили цінник на 27,91 гривень.

Євро на світовому ринку FOREX сьогодні все ж домоглося свого: чергова спроба вирости виявилася вдалою, і євровалюта, пробивши рівень опори 1,22, зросла до позначки 1,2237 долара за євро. Слідом за зростанням на світових ринках пішла вгору ціна готівкового євро в Україні. Ще вранці його продавали за 33,89-33,90 гривень, а до обіду цінник підняли вище 34 гривень.

Навіть зростаюча у світі нафта і долар, що слабшає, не змогли сьогодні допомогти російському рублю. Після третьої невдалої спроби пробити підтримку в районі 73,40 рублів за долар рубль відновив падіння: до 15:30 за київським часом він опустився до 73,90 рублів, і є всі підстави вважати, що до вечора ми побачимо 74 рубля за долар. А ось готівковий рубль у Києві дорожчає: сьогодні оптові обмінники продають його по 3,75-3,77 гривень за 10 рублів, що на 2 копійки дорожче вчорашньої ціни.

Єгор Зелінський

Новини

Популярні теми форуму

analytics