Close button

Старт вакцинації і злита розмова Медведчука: головні новини тижня

Старт вакцинації і злита розмова Медведчука: головні новини тижня

В Україні нарешті почалася вакцинація, є і перші побічні ефекти, Кабмін прийняв постанову про повернення до адаптивної моделі карантину, а платіжки за комунальні послуги збільшилися на 800-1000 грн. - про найважливіші новини за тиждень в матеріалі нижче, повідомляє Курс Украины.

Про вакцинацію і побічні ефекти

В Україні зробили перше щеплення від коронавірусу. Препарат CoviShield від компанії AstraZeneca індійського виробництва вкололи лікарю-реаніматологу Черкаської обласної лікарні Євгену Горенко.

Зафіксували перші сім випадків побічних ефектів після вакцинації проти коронавірусу. Всі вони нібито носять легкий характер і передбачені інструкцією виробника препарату, заявив перший заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко на брифінгу.

Україна візьме участь в клінічних випробуваннях нової індійської вакцини, тому що в подальшому це допоможе мати до неї пріоритетний доступ. Про це повідомив глава МОЗ Максим Степанов, який щойно повернувся з Індії з довгоочікуваною поставкою вакцин.

Про карантинні заходи

Під час засідання Кабмін прийняв постанову про повернення адаптивної моделі карантину. Залежно від епідситуації, в регіонах буде встановлюватися "зелена", "жовта", "помаранчева" або "червона" зона. Крім цього, уряд продовжив загальний термін дії карантину до 30 квітня.

Жодна область країни поки що не відповідає "зеленому" рівню. У "червоній" зоні карантину виявилися Івано-Франківська та Чернівецька область, в яких складна ситуація з поширенням коронавірусу.

В Україні можуть знову заборонити пасажирські перевезення. Кабмін підтримав зміни до списку обмежень на період карантину. У них знову з'явилася заборона на роботу транспорту в червоних зонах.

Про рішення Кабміну

Кабмін затвердив законопроєкт, яким пропонується внести зміни до Податкового кодексу. Суть редагування в наступному - гроші, отримані з Фонду президента України щодо підтримки освіти, науки і спорту не будуть обкладатися податками.

Кабмін визначив квоту іноземців, яких може прийняти Україна в цьому році. Цифри такі: діячів науки і культури - 580 осіб, висококласних працівників, яких потребує вітчизняна економіка - близько 5,7 тисячі, по возз'єднанню сім'ї - більше 3 тисяч чоловік і ін.

Кабмін вніс зміни до своєї постанови про держзакупівлі ліків. У ньому, зокрема, з'явилася нова стаття - про закупівлі медвиробів і допоміжних засобів для проведення лабораторних досліджень (наприклад, тестів ПЛР на коронавірус).

З подачі Міністерства охорони здоров'я уряд змінив систему розподілу коштів на закупівлю ліків. Зокрема, визначено, що препарати можуть закуповуватися за бюджетні гроші не тільки для державних і комунальних, а й для приватних клінік, якщо у них є договір з НСЗУ.

Не залишили без уваги і тему дитячих крісел. Зокрема, тепер потрібні не просто автокрісла, а такі, що відповідають європейським технічним приписам.

Про пожежу в Харківському будинку для літніх людей

Міністр регіонального розвитку Чернишов дав звіт - що сталося 21 січня о Харкові. За його словами, будинок для людей похилого віку, як і підозрювалася, був незаконним - працював без установчих документів, не був пристосований для постійного знаходження там людей похилого і "маломобільних" людей. Причиною пожежі стала електропроводка.

Про Медведчука

У мережу злили розмову українського нардепа Віктора Медведчука і колишнього помічника президента РФ Владислава Суркова. Злита розмова Медведчука і Суркова стався в 2014 році. Чиновники обговорювали поставки електроенергії в окупований Крим за допомогою російської компанії "Інтер РАО", а також - можливий обмін полоненими на Донбасі.

26 лютого, о 18:00 розпочав мовлення новий канал "Перший незалежний", який повинен стати заміною заблокованим каналам Медведчука. Його власниками оголошені 100 співробітників Zik, NewsOne і 112. Після першої ж години ефіру, канал був відключений від мовлення.

Про платіжки за комуналку

В платіжках за газ не вказується коефіцієнт приведення до стандартних умов. Газсбити більше не будуть вимагати доплат за обсяги споживання, що виникли в результаті застосування "температурних коефіцієнтів". А в українців більше не буде приводу для образи і гнівного обурення при вигляді виросшого "з повітря" боргу за газ.

В Україні витрати на комуналку за січень збільшилися на 800-1000 грн. Уже в кінці опалювального сезону може значно подорожчати електроенергія. Крім того, постачальникам дозволять підвищити ціни на опалення і гарячу воду

Про пенсії

Після січневого підвищення пенсій українців чекав неприємний сюрприз - вони автоматом втратили пільги на оплату комуналки на підставі того, що дохід перевищив податкову соціальну пільгу. А, отже, за комуналку тепер доведеться платити по повній.

Про модні образи політиків

Минулої середи в об'єктив фотографа потрапила народний депутат Ірина Борзова, яка прийшла в Раду в кофтині від Dolce & Gabbana і з сумкою Salvatore Ferragamo. Нещодавно Тимошенко приходила до Ради в подіумному жакеті з колекції прет-а-порте 2020 року. Також в її колекції плаття за 2300 євро того ж бренду. Правда, на деяких сайтах за нього просять і 4000 доларів.

А буквально днями глава Черкаської ОДА, Олександр Скічко, засвітився на місцевому гірськолижному курорті Водяники. Виявилося, що у 29-річного губернатора верхній одяг від італійського бренду класу люкс Moncler. Коштує такий пуховик € 1.625 або близько 55.000 гривень за курсом НБУ на 24.02.2021 року.

Про культурне середовище

Вчені виявили в роботах Леонардо да Вінчі "арабський слід". За допомогою цифрових технологій проаналізували техніку радіального розташування елементів з античнихчасів до епохи Ренесансу, і прийшли до висновку, що це була особиста "друк" Да Вінчі-vinci, яка стала своєрідним трафаретом для творів його школи, так званим "кодом Да Вінчі" .

Інженери NASA, які працювали над місією Mars 2020 року, в рамках якої до Марсу запустили ровер Perseverance ("Наполегливість"), сховали "пасхалка" в парашуті, на якому апарат спустився на поверхню планети. З'ясувалося, що в дивному візерунку на парашуті зашифрована напис "Dare Mighty Things" - "насмілюються на великі справи".

Новини

Популярні теми форуму

analytics