Close button

Іран вдарив по іракській військовій базі, де розташовані війська США

Іран вдарив по іракській військовій базі, де розташовані війська США

Щонайменше 10 ракет атакували військову базу в західному Іраку, де знаходяться війська коаліції під керівництвом США, заявили представники коаліції та іракські військові, повідомляє AP.

Ракети вразили авіабазу Айн аль-Асад в провінції Анбар о 7:20 ранку, повідомив офіційний представник полковника Уейн Маротта.

Пізніше іракські військові опублікували заяву, в якій говориться, що атака не принесла значних втрат і що сили безпеки виявили стартовий майданчик, яка використовується для ракет. Іракський військовий чиновник на умовах анонімності, оскільки інформувати ЗМІ було заборонено сказав, що вони були виявлені в районі аль-Багдаді в Анбарі.

Це була перша атака відтоді, як США минулого тижня завдали ударів по об'єктах збройних формувань Ірану уздовж іраксько-сирійського кордону. В їх результаті був убитий один ополченець, що викликало побоювання з приводу можливого повторення серії нападів за принципом "око за око", які загострилися торік. Тоді подібні дії завершилися керованим США ударом безпілотника, в результаті якого загинув іранський генерал Кассім Сулеймані біля аеропорту Багдада.

Атака в середу була націлена на ту ж базу, по якій Іран завдав ракетного удару в січні минулого року в помсту за вбивство Сулеймані. Десятки військовослужбовців США були поранені та отримали струс мозку.

Напад в середу відбулося за два дні до запланованого візиту Папи Франциска в Ірак в рамках довгоочікуваної поїздки, яка буде включати Багдад, південний Ірак і північне місто Ербіль.

Удар США уздовж кордону минулого тижня був відповіддю на серію ракетних обстрілів американської присутності, в результаті одного з яких загинув підрядник коаліції з Філіппін біля аеропорту Ербіль.

Після цієї атаки Пентагон заявив, що удар був "співрозмірною військовою відповіддю", вжитою після консультацій з партнерами по коаліції.

Маротта сказав, що іракські сили безпеки ведуть розслідування нападу на Айн аль-Асад.

Американські війська в Іраку значно скоротили свою присутність в країні минулого року при адміністрації Трампа. Сили були виведені з декількох іракських баз, що знаходяться по всій країні, щоб зосередитися в основному в Айн аль-Асаді й Багдаді.

Часті ракетні обстріли добре укріпленої Зеленої зони, в якій знаходиться посольство США, під час президентства Дональда Трампа розчарували адміністрацію, що призвело до погроз закриття посольств і ескалації ударів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics